Ranjena žena iz sigurne kuće: Pretio mi je da izađem ili će ubiti našeg sina

Ovako započinje priču jedna od žrtava Saše K, koji je juče upao u sigurnu kuću, ranio bivšu suprugu i njihovog maloletnog sina i nasrnuo na još nekoliko štićenica.

U sigurnoj kući u kojoj se dogodio incident juče nas je dočekalo dvadesetak uplašenih žena. I dalje pokušavaju da umire svoju decu hrabreći ih da se više nikada neće ponoviti tako nešto. Jedna od njih, koja je probala da odbrani ženu Saše K, kaže da nikad neće zaboraviti monstruozni izraz lica napadača.

Pročitajte još i: Drama u Rakovici: Upao u "Sigurnu kuću" i nožem ranio više osoba

Kada je otvorila vrata, ucenjena životom sina, on je uleteo u sobu, ubo me nožem u ruku. Otrčala sam po pomoć, a on je nastavio da je tuče. Dete je sve vreme pokušavalo da je odbrani, pa mu je otac rasekao dlan. Ostale štićenice su odmah pozvale policiju, ali je Saša K. pobegao“, nastavlja priču povređena žena. Vidno potresena, kao svedok tragičnog događaja pokušava da shvati šta se dogodilo. Zabrinuta je za bezbednost svih žena i njihove dece.

Ne mogu da verujem da nekoga može da obuzme takav bes, delovao je kao ludak. Muž joj je i ranije pretio da će je ubiti. Posle svega nijedna od nas se ne oseća sigurno. I deca nas pitaju: „Da li će moja mama biti povređena“ i „Hoće li i tata doći ovde“...“, dodaje ona.

Pročitajte još i: Veljović: Policija će danonoćno da čuva Sigurne kuće

Do sada nikada nije bilo incidenata, iako su neki napušteni muževi pokušavali da dođu do žena obilazeći oko sigurne kuće.

Sećam se da je jednom nasilni bivši muž poslao drugu ženu da dođe ovde i predstavi se kao žrtva nasilja kako bi proverila da li je njegova prethodna supruga kod nas jer nije birao način kako da dođe do nje. Trenutno nas čuva policija pa se osećamo manje ugroženo, a kad nam bude omogućeno trajno obezbeđenje, povratiće nam se i osećaj sigurnosti koji nam je neophodan“, istakla je jedna od štićenica.

Štićenice sigurne kuće kažu da su tokom prekjučerašnjeg incidenta imale još jedan problem - da dozovu Hitnu pomoć.

Prvo su mi postavili niz pitanja o tome odakle zovem, ko je povređen, koja su naša imena, godišta... nakon čega sam ih zamolila da prvo dođu da pomognu ženi dok nije iskrvarila, a da će onda dobiti sve podatke. Tada mi je rečeno da lekari moraju da sačekaju policiju“, navodi jedna od štićenica koju je razjareni Saša K. na ulazu šutnuo u stomak i oborio na pod.

Kada dođete u situaciju da morate da se borite za goli opstanak, tada se ili predate, ili se u vama rodi ogromna snaga. Bila sam udata za alkoholičara, s kojim sam imala probleme još od trudnoće, ali sam ovde došla tek 2012. Okidač je bilo to što me je pijan napao pred ćerkom“, priča za „Blic“ jedna od štićenica sigurne kuće i podvlači da je najviše poražavajuće od svega kada doživite da dete koje još ne ide u školu preuzima ulogu roditelja i smiruje njihove svađe.

S druge strane, navodi da društvene norme i lične slabosti većinu žena sprečavaju da pobegnu od nasilja i da je njihova glavna greška to što se oslanjaju na zdrav razum nasilnika.

Nasilnici su pod uticajem povišenog adrenalina i nikada nisu svesni toga šta rade. Po svoje dete nisam mogla da odem ni u vrtić jer sam užasno izgledala. Kada sam na ulici srela Vesnu Stanojević, shvatila sam da je jedina koja može da mi pomogne. Po dolasku u sigurnu kuću, uz mentorke, došla sam sebi“, dodaje ova zlostavljana žena.

Izvor: Blic

Pogledajte još