Roditelji ubijenih gardista nastavljaju borbu: Optužnica protiv Vuka Tufegdžića

U narednih nekoliko dana optužni predlog mora da stigne u Viši sudu u Beogradu, a zastupnik porodica ubijenih vojnika advokat Predrag Savić kaže za “Blic” da će Tufegdžića teretiti za kršenje zakona od strane sudije, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Ovaj korak zastupnici će učiniti po odluci Višeg suda, koji je zatražio da naš zahtev za sprovođenje istrage od 10. oktobra 2005. godine uredimo i označimo ga kao optužni predlog protiv Tufegdžića. Optužni predlog je zamena za optužnicu i podnosi se za krivična dela za koja je zaprećena kazna do pet godina zatvora. Zastupnici razmišljaju i o mogućnosti da Tufegdžiću stave na teret teže oblike tih dela, za koje je zaprećena veća kazna“, kaže Savić.
(old_image)
On dodaje da je pred zastupnicima težak zadatak, jer moraju da za kratko vreme urade ono što pravosudni organi nisu učinili toliko godina.

Po našem zahtevu nije postupano osam godina, a nama je dat rok od osam dana da podnesemo optužni predlog i utvrdimo činjenice koje pravosudni organi nisu utvrdili u istrazi. Neke od tih činjenica su i uništene“, napominje Savić.

Savićeva koleginica Olgica Batić kaže za „Blic” da je Tufegdžić trebalo već da odgovara po zahtevu za istragu iz 2005, ali da su ga “crne klupe” spasli ljudi iz partije koja je tada imala dominantnu ulogu.

Ta partija je pružila Tufegdžiću zaštitu i bila njegova politička pozadina“, kaže advokatica Batić.

Ona kaže da se nada da će se njen predlog za osnivanje anketnog odbora koji bi se bavio nerasvetljenim činjenicama i političkom pozadinom ubistva gardista uskoro naći na dnevnom redu parlamenta.

Tufegdžić trenutno služi kaznu rada u javnom interesu na koju ga je Opštinski sud u Mionici osudio 24. aprila 2009. zbog vređanja policajaca, odnosno ometanja službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti.

Izvor: Blic

Pogledajte još