Na Zagreb Prajdu 12.000 ljudi

Organizatori su saopštili da je u Povorci ponosa bilo oko 12.000 građana što je čini najbrojnijom dosad.

Skup koji je obezbeđivalo stotinjak pripadnika specijalne policije prošao je bez incidenata.

Učesnici Povorke ponosa, okićeni zastavama duginih boja i naoružani pištaljkama, krenuli su od Trga žrtava fašizma, preko glavnog gradskog Trga bana Jelačića, centralnim gradskim ulicama do parka Zrinjevac gde je održan prigodni program.

Tokom prolaska kolone na čijem je čelu bio istaknut transparent "Ovo je zemlja za sve nas" građani su učesnike povorke pozdravljali mahanjen i aplauzom.

Okupljeni su nosili transparente među kojima i "Danas peder, sutra suprug", "Ljubav je zauvek", "Povorka ponosa", "Ne boj se, fobije su izlečive ", "Deca pedera ponosna su deca" i "Tolerišeš li ti mene, tolerišem ja tebe".

Podršku Zagreb prajdu dale su brojne hrvatske javne ličnosti, poslanici vladajuće koalicije, kao i LGBT aktivisti iz drugih država, među njima i iz Srbije.

Povorka se održava dan pošto je konzervativna građanska inicijativa "U ime porodice", koju podržava Katolička crkva u Hrvatskoj, podnela Saboru gotovo 750.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim bi se Ustavom Hrvatske brak definisao samo kao zajednica različitih polova.

Jedna od organizatora Marko Jurčić iz Zagreb prajda rekao je novinarima da Ustav ne treba menjati, jer on ne deli ljude na manje ili više vredne.

"Od Vlade tražimo dostojanstvo i pravnu zaštitu naših porodica i naše dece", naglasio je Jurčić.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je novinarima da daje podršku gej paradi kao jednom od najistaknutijih oblika borbe za građanska i ljudska prava što je veoma važno u uslovima kada postoje ideje da bi se možda trebao ukinuti prava manjine. Supruga premijera Zorana Milanovića, Sanja Milanović izjavila je da je došla iz solidarnosti i kao građanka, jer ne voli stigmatizaciju.

Među učesnicima povorke viđena je i Sanja Milanović, supruga premijera Zorana Milanovića.

"Mi ćemo danas marširati za ravnopravnost svih ljudi, za one osobe koje žele da sklope brak nezavisno od toga kog su pola, za one građane i građanke koji pišu ćirililicom, za one građane i građanke koji pišu latinicom... Dakle, mi u Povorci ponosa ne delimo Hrvatske građane na one prvoga i na one drugoga reda. I zato očekujemo veliki odaziv svih. Meni je jako drago da je u Splitu na povorku ponosa došao i gradonačelnik Splita. Ne znamo da li će se pojaviti danas i gradonačelnik Milan Bandić, koji vrlo otvoreno koketira i sa klerikalnim grupama i sa crkvom, ali je dobrodošao. Supruga premijera Milanovića je, prema najavama u medijima, najavila svoj dolazak. Mi to izuzetno cenimo i vidimo kao podršku ove vlade. I očekujemo jednu lepu poruku iz centra grada. Kao što je bila inspiracija za slogan pesma EKV "Zemlja", dakle - ovo je zemlja za sve nas i to će biti poruka iz Zagreba celoj Hrvatskoj, Evropi i regiji", rekao je za Radio B92 Marko Jurčić, koordinator Zagreb Prajda.

I ove godine organizatori su proglasili homofrenda i homofoba godine, pa je tako frontmen grupe Hladno pivo Mile Kekin poneo prvu titulu, dok je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglašen homofobom godine.

Protekle subote održana je gej parada i u Splitu, a u povorci u kojoj je prvi put učestvovao gradonačelnik Splita bilo je oko 500 učesnika.

Izvor: b92

Pogledajte još