Briselski sporazum:Šta je dogovoreno, šta ne

Osim sa teškim temama, pregovarači su suočeni i sa pritiscima pojedinih članica Evropske unije da taj proces završe što pre.

Nikad više Srba i Albanaca u Briselu, gotovo sto ljudi, na obe strane, radi na primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Timovi za imeplementaciju do sada su dogovorili da oficiri za vezu dve strane stupe na dužnost u ponedeljak.

Postignut je i dogovor o zatvaranju kancelarija MUP-a Srbije na Kosovu, pre svega u severnom delu, ali i dogovor o otvaranju kancelarije policijske Direkcije u Severnoj Mitrovici, budućeg sedišta regionalnog komandanta policije, koga će birati srpska zajednica.

Na poslednjem sastanku, u petak, četvoro srba sa Kosova, postali su članovi upravljačkog tima koji je zadužen da postavi osnove formiranja zajednice srpskih opština.

Do kraja meseca, kada evropski zvaničnici Stefan File i Ketrin Ešton treba da napišu izveštaj o napretku u sprovođenju sporazuma, moguće je, veruju pregovarači, postići dogovor o amnestiji na Kosovu, funkcionisanju sudova u srpskim opštinama na severu, a srpska strana uputila je ovog vikenda i novi, kompromisni predlog za rešenje pitanja pozivnog broja za kosovo, uz direktan angažman jedne članice EU.

Nova runda razgovora o telekomunikacijama i energetici nastavlja se i u ponedeljak.

Opširnije na B92

Pogledajte još