NUNS odgovorio Željku Mitroviću

0

Beograd — NUNS je odgovorio večeras na saopštenje direktora "Pink media grupe" Željka Mitrovića, koji je reagovao nakon poziva ovog udruženja da ne krši etički kodeks.

NUNS ukazalo da vlasnik TV Pink Mitrović na neprimeren način koristi svoju poziciju za lične obračune.

Predsednik „Pink media grupe“ Željko Mitrović zatražio je od NUNS-a da mu da dodatna objašnjenja i uputstva šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, ko sme a ko ne sme da krade,kao i o tome ko sme a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama Đilasa.

NUNS je uputilo Mitrovića na to da je način na koji objavljuje jedan medij regulisano pravilima profesije, ali i Zakonom o informisanju, Zakonom o radiodifuziji i Etičkim kodeksom novinara Srbije.

Mitrović je prethodno u saopštenju odbacio ranije primedbe NUNS-a i uzvratio pitanjem šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, uz iznošenje novih optužbi na račun suvlasnika „Dajrekt medija“ i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

NUNS najdobronamernije upućuje g. Mitrovića na pomenuta štiva, a ukoliko i posle toga bude imao još nekih dilema, slobodni smo da mu ponudimo dodatnu edukaciju“, navodi udruženje i ocenjuje da pomenute zakone i Etički kodeks treba ponovo da pročitaju i članovi RRA i Ministarstva kulture i medija „koji tolerišu ovakvo ponašanje Željka Mitrovića„.

NUNS je u prvom današnjem saopštenju prozvao Mitrovića da na „neprimeren način, suprotan profesionalnim standardima i Etičkom kodeksu, koristi svoju poziciju na medijskom tržištu za lične obračune“ i pozvao Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da reaguje u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koja ima.

Mitrović je uzvratio pitanjem šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, ko sme, a ko ne sme da krade, kao i o tome ko sme, a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa navodeći da raspolaže i podcima o tome.

NUNS ukazalo da vlasnik TV Pink Mitrović na neprimeren način koristi svoju poziciju za lične obračune. Mitrović traži objašnjenje od NUNS-a.

Nacionalna frekvencija kojom raspolažu komercijalni mediji javno je dobro i ne može se koristiti za obračune i linč ljudi, kako to čini Mitrović, vodeći u slučaju Dragana Đilasa i Dajrekt medije pravi medijsko-politčki rat„, saopšteno je iz NUNS-a, koji poziva Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da reaguje u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koje ima.

NUNS navodi da Mitrović sada zasipa javnost jedostranim saopštenjima, bez mogućnosti da se oglasi i druga strana, što ukazuje da nije reč o odbrani javnog interesa i podseća da je Mitrović i u prošlosti u više navrata zloupotrebljavao frekvenciju štiteći lični interes.

NUNS još jednom poziva sve medije da ne krše Kodeks i da se prodržavaju pravila profesije, a regulatorna tela da obezbede poštovanje pravila korišćenja frekvencije„, navodi se u saopštenju.

Predsednik „Pink media grupe“ Željko Mitrović zatražio je od Nezavisnog udruženja novinara Srbije da mu da dodatna objašnjenja i uputstva šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, ko sme, a ko ne sme da krade, kao i o tome ko sme, a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Složićete se, nadam se, da svako udruženje pa i vaše ne sme da bude strina, a ni advokat kriminalaca, tapkaroša, lopova, beskrupuloznih nakupaca, jer u ambijentu demokratizacije i slobode informisanja svaka društvena devijacija ne sme biti prikrivana„, naveo je Mitrović u saopštenju.

On je od NUNS-a zatražio pojašnjenja povodom više pitanja, medju kojima i to da li u ponedeljak 17. juna u informativnim emisijama televizije Pink sme da objavi, kako je naveo, „kako je i zbog čega i preko koga gradonacelnik Djilas hapsio rukovodioce gradskih zdravstvenih institucija, među kojima i profesore univerziteta i pored saznanja da su nevini što im je i sam potvrdio“.

Da li smem da objavim snimak razgovora gradskog menadžera Aleksandra Bijelića sa prof. dr. Nikolom Milinčićem, a po nalogu gradonacelnika Djilasa, u kome se potvrdjuje saznanje o nevinosti uhapšenih lekara, kao i ultimatum za ostavke iz političkih razloga„, naveo je Mitrović.

On je upitao i da li sme da objavi šta je gradonačelnik Đilas sa rukovodiocima zdravstvenih institucija, a pre njihovog hapšenja rekao dr. Vladanu Šubareviću.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.