Vaterpolo: Srbija osvojila Svetsku ligu!

Našem timu to je sedma titula u elitnom takmičenju, peta pod zastavom Srbije.

Srbija je prethodni put osvojila Svetsku ligu pre dve godine, dok prošle godine nije učestvovala, da bi se koncentrisala na Olimpijske igre.

To je ujedno prvi trofej koji su naši vaterpolisti osvojili od kako ih vodi Dejan Savić. Novu titulu Srbiji doneli su: Branislav Mitrović, Aleksa Šaponjić, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Nemanja Ubović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Dušan Mandić, Stefan Mitrović i Gojko Pijetlović.

U borbi za treće mesto, Crna Gora je slavila protiv Sjedinjenih Država tek posle izvođenja peteraca sa 13:11, pošto je na kraju regularnog dela meča bilo 10:10.

Naš tim je odlično ušao u meč, poveo je već u svom prvom napadu preko Mitrovića. Gor-Nađi je izjednačio odmah, ali su Filipović i Udovičić doneli prednost 3:1 Srbiji, pre nego što je usledio pad u igri. To su Mađari iskoristili i vrlo brzo izjednačili, ali je Udovičić drugim golom osigurao da naš tim na prvi odmor ode sa prednošću od 4:3.

U nastavku, selekcija Srbije zaigrala znatno agresivnije i golovima Mandića i Filipovića došla do plus tri (6:3), pre nego što je Varga prekinuo seriju našeg tima u četvtom minutu perioda. Sjajnim golom sa velike distance Filipović je vratio tri gola prednosti, a do kraja prvog poluvremena potom su mreže mirovale.

Na početku drugog poluvremena, Sivoš je smanjio na 7:5, a potom su se obojica golmana istakla svojim odbranama. Ipak, Mitrović je u šestom minutu povećao na 8:5 svojim drugim golom na utakmici, da bi Sivoš sa peterca ponovo primakao Mađare. Novim sjajnim golom sa velike udaljenosti Filipović je Srbiji doneo prednost od 9:6 pred poslednju četvrtinu.

Udovičić je maestralan bio na početku poslednjeg perioda i još jednim golom Srbiji je doneo plus četiri (10:6), ali je Madaraš ubrzo smanjio zaostatak Mađara. Ipak, nade naših severnih suseda ubrzo su ugasili Mitrović i Gocić, koji su potvrdili trijumf Srbije svojim golovima.

Izvor: B92

Pogledajte još