Šta će biti na Uneskovoj listi svetskog nasleđa?

Glavni zadatak Organizacije UN za nauku, obrazovanje i kulturu biće da odluči da li je 31 predloženo mesto od "izvanredne vrednosti za svet".

Oko 1.300 delegata učestvovaće na desetodnevnoj konferenciji u Kambodži koja je danas otvorena u Pnom Penu govorom premijera Hun Sena. Konferencija će biti zatvorena u kompleksu hramova Angkor u Sijem Ripu, piše AFP. Razgovor o novim članovima liste 962 mesta svetskog nasleđa počinje u četvrtak.

Oko 15 mesta će najverovatnije biti upisano ali, kao što znate, komitet je nezavisan tako da je ta cifra samo procena“, rekao je novinarima portparol Uneska Roni Amelan.

On je rekao da je broj nominacija smanjen pošto je Vijetnam povukao svoj projekat da Kat Tijen nacionalni park bude stavljen na listu svetskog nasleđa jer ne ispunjava kriterijume.

(old_image)

Foto: Wikipedia

Na sastanku će biti reči i o mestima koja su na listi svetskog nasleđa i koja su pod pretnjom.

Građanski rat u Siriji, gde je nastradalo 93.000 osoba a brojna mesta su uništena, predstavlja veliku pretnju za mesta koja se nalaze na listi svetskog nasleđa.

Drevni gradovi Alepo, Damask i Bosra su među onima koji su oštećeni u sukobima a Unesko procenjuje da je Alepo naročito ugrožen i oštećen.

Amelan je rekao da u Unesku preovladava "veoma duboka zabrinutost" zbog situacije u zemlji ali da se ne zna kakve će akcije komitet preduzeti.

Veliki koralni greben takođe se razmatra za upis na listu svetskog nasleđa. Unesko navodi da su studije pokazale da je "značajan deo grebena u proteklih 27 godina izgubljen zbog oluja, promena klime i velike populacije morskih zvezda".

I pored zabrinutosti zbog kvaliteta vode i planova izgradnje u toj oblasti, preliminarni izveštaj preporučuje da se sa ubacivanjem na listu sačeka dok se ne sprovedu planirana poboljšanja,

Najpoznatiji od kandidata su planina Fudži, najviši vrh Japana sa 3.776 metara i nacionalni amblem, kao i Etna - najviši aktivni vuklan u Evropi.

Među kandidatima su i namibijska pustinja, vile Medičijevih u Toskani, pravoslavne crkve u poljskim i ukrajinskim Karpatima, kanadsko ribarsko selo Red Bej koje su osnovali baskijski kitolovci u 16. veku.

Agadez, kulturni centar Tuarega severozapadne Afrike osnovan pre 14. veka i poznat po veličanstvenim strukturama uključujući Veliku džamiju, sultanovu Palatu i pijace kamila i srebra takođe je jedan od kandidata za Uneskovu listu svetskog nasleđa.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još