Đilas: DS poslednja odbrana demokratije

Prema njegovim rečima, DS sprečava uvođenje autoritarnog režima u kojem niko ništa ne sme da kaže protiv vlasti, a na predstojeće vanredne izbore mora da izađe jedinstvena.

Đilas je, na sednici Glavnog odbora u selu Veliki istok kod Zaječara, kazao da će vanredni parlamentarni izbori sigurno biti održani u ovoj godini i da DS na njima mora da učestvuje kao složna i jaka organizacija, što se pokazalo i na upravo održanim izborima za prvog čoveka beogradskih demokrata, koga je biralo 10.400 birača.

"U drugim strankama prvog čoveka odbora bira tek nekoliko desetina ili stotina, i zato ponavljam da je DS najdemokratskija stranka i organizacija u Srbiji", rekao je Đilas.

U obraćanju članovima GO, predsednik DS-a je nabrojao dobre strane i uspehe aktuelne vlasti u prvih godinu dana mandata, među kojima i dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU.

On je, međutim, kazao da se "ne pobeđuje 28. juna - na Vidovdan, već 28. na 29, pa 29. na 30. i tako svakog narednog dana.

Među dobre stvari, kako je rekao, koje je uradila aktuelna vlada jeste i borba protiv korupcije i kriminala i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Đilas je izneo i niz kritika naračun vlasti, navodeći da je "Srbija izgubila privredu", kao i povlačenje loših poteza, među kojima je i namera da se ugase preduzeća u restruktuiranju, neštašice u zdravstvu...

Predsednik DS-a je podvukao da je ta stranka učinila mnogo, između ostalog i za dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU, koje sada finalizuje aktuelna vlada.

On je poručio da je došlo vreme da se prestane sa pričama "šta su oni radili od 1990-2000, a mi od 2000. do 2012".

"Dosta je sa takvim pričama, treba da vidimo ko ima bolje ideje i kako da se realiziju. Mi nismo stranka koja samo kritikuje mi predlažemo rešenja. Danas je DS poslednja brana za uvođenje jednoumlja i kad bi uspeli da završe sa nama na red bi došli i drugi, oni retki koji ponekad smeju da podignu glas, a to ne smemo da dozvolimo"
, rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, u poslednjih sedam meseci DS je uspela da očuva veliki broj ljudi koji vrede, i apostrofirao Borislava Stefanovića, Dušana Milisavljevića, Vladimira Todorića, Aleksandru Jerkov...

Đilas je uputio kritike poslanicima DS-a, rekavši da bi više voleo da oni koje je narod birao u parlamentu više pričaju za govornicom umesto što se druže sa novinarima medija koji ih blate.

U Predsedništvo DS GO kooptirani su, među ostalim, Vladimir Todorić, a ranije Aleksandar Šapić.

Izvor: B92

Pogledajte još