Šta će biti sa Lukom Beograd posle hapšenja!?

Hapšenje bivšeg ministra Predraga Bubala i funkcionera Agencije za privatizaciju dalo je nadu malim akcionarima Luke Beograd da će uspeti da naplate razliku u ceni akcija za koju tvrde da su oštećeni.

Ipak da bi do toga došlo mora da se sprovede potpuno novi sudski postupak, odnosno revizija privatizacije Luke.

Mali akcionari prvi su ukazali na malverzacije prilikom privatizacije Luke Beograd, odnosno da su akcije plaćene manje od prave vrednosti.

Predstavnik malih akcionara Luke Beograd Vojislav Obradović kaže da sada očekuju da hapšenje bivšeg ministra Bubala i ostalih osumnjičenih ubrza jedan od tri procesa pred sudom koji su započeli ranije.

“Mi imamo tri tužbe i spora, dve smo izgubili, bilo na televiziji ‘izgubili akcionari’. Gospodin advokat je uložio reviziju Vrhovnom sudu i očekujemo da sad kad ovo krene, sud potvrdi reviziju, prihvatiti. Ali postavlja se pitanje kako doći do sredstava, kako naplatiti, na koji način? Sad se tu lome koplja”, kaže Obradović.

Problem za male akcionare predstavlja i to što se Predrag Bubalo i ostali osumnjičeni terete za zloupotrebe prilikom prodaje i kupovine akcija, što ne znači reviziju privatizacije Luke, objašnjava urednica Biznis magazina Radojka Nikolić.

“Mali akcionari se obično obeštećuju kada dođe do revizije postupka privatizacije, ali onda je pravo pitanje ko njima treba da nadoknadi štetu. Jer po ovome kako je privatizacija izvršena oni su dobili onoliko na koliko su pristali”, podseća Nikolićeva.

Uhapšeni se terete da su na razlici u ceni akcija oštetili državu, a ne pominje se da su na taj način oštećeni i mali akcionari. Bez obzira na to, mali akcionari će, kako kaže Vojislav Obradović, tražiti način da budu obeštećeni.

“Očekujemo da ćemo tražiti odštetni zahtev za ovo, da nam se isplati ta razlika. Ako se ne zna ko, neka ponovo akcionari Luke budu - nema para mi smo akcionari”, kaže on.

Radojka Nikolić kaže da će sudski postupak koji je započet hapšenjem trajati dugo, jer se radi o ljudima koji su se trudili da sve rade u skladu sa pravnim normama, i da će biti teško dokazati njihovu krivicu.

“Necimo da dođe do revizije privatizacije njima bi se vratile akcije, a ne novac, jer revizija privatizacije podrazumeva vraćanje na staro i oduzimanje prava upravljanja vlasniku koji je kupio preduzeće, a sad je pitanje do čega bismo došli, možda bismo došli i do stečaja Luke”, ocenjuje ona.

Sud je odredio pritvor za sve uhapšene zbog zloupotreba prilikom kupovine Luke. Istraga o tome kako je došlo do otuđenja zemljišta se nastavlja.

Izvor: B92

Pogledajte još