U Bujanovcu protest zbog struje

Na inicijativu Saveta mesne zajenice, oni će se jutros u 08,00 časova okupiti pred zgradom bujanovačke „Elektorodistribucije“, jer smatraju da su pravno diskriminisani akciom Elektroprivrede Srbije o postavljanju, kako kažu, duplih merača utroška struje.

"Čemu to da se ormarići sa mernim uređajem sada postavljaju na ulične stubove visoke od pet do sedam metara. Čija god da je ovo inicijativa, ona je tendenciozna, jer se ovim potrošačima ukida zakonsko pravo da kontrolišu spostvenu potrošnju struje", kaže za B 92 predsednik Saveta mesne zajednice Agim Haliti. On je optužio vranjsku „Elektrodistribucija“, da je time što je neke gradjana proglasila kradljivcima struje, poremetila dobre odnose sa potrošačima.

Međutim, direktor „Elektrodistribucije“ Vranje Zoran Knežević kaže da su u tom preduzeću samo krenuli sa primenom novog zakona koji ima za cilj da se zaustavi neovlašćena potrošnja, odnosno kradje struje. On podseća da je zakonom regulisamo da se merno mesto, odnosno sandučić sa strujomerom, umesto na zemljištu kupca, sada postavlja na ulici, dakle javnoj površini.

"Na teritoriji Republike Srbije, električna energija se neovlašćeno nejviše koristi, odnosno krade, u Velikom Trnovcu. Od ukupne godišnje potrošnje stanovnici ovoga sela neovlašćeno preuzmu 2/3 struje, što verovatno nema nigde u svetu", kaže direktor Knežević i objašnjava da zbog krađe struje, posebno u opštinama Bujanovac i Preševo, „Elektrodistribucija“ Vranje ima godišnji gubitak od 400 miliona dinara, što je najviše u Srbiji.

Knežević takodje kaže da je paradoks što za onu trećinu struje, koja se fakturiše kupcima, ukupno 1.492 korisnika iz Velikom Trnovcu, trenutno Elektroprivredi duguju 102 miliona dinara, odnosno svaki korisnik prosečno 68.000 dinara.

"U Bujanovcu i Preševu, a posebno u Velikom Trnovcu, veliki broj vlasnik kuća, sami su ugradili takozvanu „paralelnu liniju“, koja sa elektro mreže zaobilazi brojilo kupca. Zbog toga smo bili prinidjeni da kupimo specijani uređaj kojim ćemo uskoro započeti akciju otkrivanja i sankcionisanja ovakvih potrošača", kaže direktor Knežević.

Direktor vranjske „Elektrodistribucije“ na kraju podseća da je, 2004. godine, posle incidenata na jugu Srbije, sa nekoliko miliona dinara, država platila ogromna dugovanja za struju svim stanovnicima sela Veliki Trnovac.

Izvor: b92

Pogledajte još