U Irskoj počeo samit Grupe osam

Glavna tema svetskih lidera biće Sirija, odnosno glavni zadatak trebalo bi da im bude pronalaženje načina za smanjenje razlika u gledištima na oružani sukob u Siriji. Takođe, lideri zemalja G8 baviće se i temama promovisanja slobodne trgovine između Evrope i Severne Amerike i suprotstavljanja globalnoj utaji poreza.

Domaćin dvodnevnog skupa u Severnoj Irskoj je britanski premijer Dejvid Kameron koji planira sveopštu razmenu finansijskih informacija izmedju najrazvijenijih zemalja sveta.

Uoči Samita, Kameron je najavio da će Britanija poslužiti kao primer za uspostavljanje registra koji otkriva ko stoji iza tkz. fantomskih firmi ''koje prikrivaju svoje prave vlasnike", prenela je agencija AP.

Policija u Severnoj Irskoj je pripravna jer očekuje proteste večeras oko 2.000 učesnika koji se otputovati u Loh Ernu, udaljeno letovalište na obali jezera, gde se Samit održava, mada su izrazili optimizam da će skup proći mirno.

Oko 7.000 policajaca obezbedjuje lidere Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Rusije, SAD-a i Velike Britanije koji će boraviti dva dana u golf odmaralištu na poluostrvu u blizini grada Eniskilen.

Izvor: b92

Pogledajte još