Dačić: Krhka je bezbednost na KiM

Dačić je u razgovoru sa visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj upozorio da je u prva četiri meseca ove godine zabeleženo 60 etnički motivisanih napada i posebno ukazao na težak položaj 200.000 interno raseljenih lica iz južne pokrajine, koji nemaju mogućnost održivog povratka.

Premijer Srbije je istakao da je u ovoj godini evidentirano svega 47 individualnih povratnika, zbog čega će, dodao je, Srbija biti prinuđena da zatraži dodatnu pomoć EU kako bi se efikasnije rešavali problemi povratka interno raseljenih lica.

Pilajeva je istakla da je Srbija zabeležila vidan napredak u ostvarivanju ljudskih prava i insistirala na promociji kulture ljudskih prava kao politike vlasti na svim nivoima.

Na sastancima sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, visoka predstavnica UN za ljudska prava pohvalila je napore Srbije u afirmaciji ljudskih prava ne samo u zemlji, već i pred međunarodnim organizacijama.

(old_image)
Foto: Beta

Nikolić je sagovornici preneo zabrinutost oko poštovanja ljudskih prava Srba na KiM, zbog čega, kako je poručio, Srbija u direktnim pregovorima sa privremenom administracijom u Prištini, nastoji da zaštiti prava svih građana koji žive u toj pokrajini.

"Pošto je to deo teritorije Srbije koji je naša zemlja poverila u nadležnost UN, Srbiji je bitno da se tamo u potpunosti poštuju ljudska prava svih građana, pa tako i pripadnika srpske nacionalnosti", naveo je Nikolić.

Kad je reč o zaštiti ljudskih prava u Srbiji, predsednik Nikolić je, na sastanku s visokom komesarkom UN, poručio i da je Srbija iskrena u nameri da primeni najviše standarde u zaštiti ljudskih prava, a da njen Ustav i zakoni te standarde već sadrže, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Srbija je u proteklih godinu dana, kako je istakao Nikolić, uradila mnogo i na planu uspostavljanja stabilnosti u regionu, što takođe ima pozitivan efekat u međunacionalnim odnosima.

Budući da je Pilaj posebno skrenula pažnju da još uvek postoje problemi pri poštovanju prava pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i pripadnika romske zajednice, Nikolić je rekao da će se lično postarati da država pošalje jasnu poruku da nikakvo nasilje ni prema kome neće biti tolerisano, a pogotovo neće biti tolerisano nasilje u porodici.

"Srbija je u prethodnom periodu uradila mnogo, ne zato što je neko spolja to tražio od nje, već zato što želimo da rešavamo probleme i da gradimo jedno humanije i modernije društvo u kome ćemo živeti i koje ćemo ostaviti našoj deci"
, rekao je predsednik Srbije.

Visoka predstavnica UN za ljudska prava pohvalila je napore Srbije u afirmaciji ljudskih prava ne samo u zemlji, već i pred međunarodnim organizacijama. Ona je rekla da je u februaru ove godine Srbija uspešno prošla kroz drugi krug procesa provere stanja ljudskih prava, koji podrazumeva implementaciju odredbi Akta o poštovanju ljudskih prava.

Takođe, Pilaj je istakla da je Srbija potpisnica skoro svih protokola UN o ljudskim pravima i da se nada da će ratifikovati i protokole koji obuhvataju ekonomska, socijalna i kulturna prava, kao i prava deteta.

U nastavku posete Beogradu, Pilaj će razgovarati s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović i drugim zvaničnicima.

(old_image)
Foto: Beta

Visoka komesarka UN sastala s u nedelju s ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem, koji joj je preneo da je Srbija u proteklih deset meseci učinila vidan napredak u stvaranju sistema za dalji razvoj i unapređenje jednakosti za sve svoje građane.

Pilaj je rekla da je Srbija dosta toga uradila kada su u pitanju ljudska prava, ali i da se mora nastaviti za jačanjem položaja žena u društvu, jačanjem borbe protiv nasilja u porodici, kao i zalaganjem za ostvarivanje jednakih prava za pripadnike LGBT populacije u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Izvor: B92

Pogledajte još