Erdogan šalje vojsku na ulice?

Policija "će iskoristiti sva svoja ovlašćenja" do kraja da bi zaustavila nemire, rekao je Arinč u televizijskom intervjuu.

"Ako to nije dovoljno, u turske gradove možemo poslati oružane snage", rekao je Arinč, a prenosi agencija AFP.

Policija za razbijanje demonstracija sa vodenim topovima upozorila je danas oko 1.000 sindikalaca da obustave blokadu glavne avenije u prestonici Ankari ili će intervenisati, što je izazvalo i reakciju nemačke kancelarke Angele Merkel koja je izjavila da je turska policija "isuviše oštra" prema demonstrantima.

Turski sindikati pozvali su sve radnike na generalni štrajk danas u znak protesta zbog upotrebe sile nad demonstrantimaa, prenela je agencija Rojters.

Sindikalci su, mašući zastavama i transparentima krenuli ka centralnom distriktu Kizilaj, međutim policija ih je preko megafona upozorila da ne smeju da blokiraju ulice i da će upotrebiti silu.

Turska policija uhapsila je skoro 500 ljudi u Istanbulu i Ankari, zbog sukoba policije i demonstranata, koji protestuju više od dve nedelje protiv vlade, saopštio je danas zvaničnik iz advokatske komore.

Uhapšeno je 441 lice u Istanbulu zbog povezanosti sa jučerašnjim sukobima i 56 demonstranata u Ankari koji se povezuju sa antivladinim protestima proteklih dana, prenela je agencija Rojters.

Policija je blokirala sve putne pravce u centru Istanbula, oko Trga Taksim i susednog parka Gezi koji je u proteklih 18 dana okupiran učesnicima protesta izazvanih protivljenjem planovima za renoviranje centralnog gradskog parka.

Konfederacija sindikata radnika u javnom sektoru (KESK) i Konfederacija progresivnih sindikata (DISK) pozvali su građane da se danas priključe opštenacionalnom štrajku i zahtevaju okončanje policijskog nasilja u sukobima sa demonstrantima u Istanbulu i Ankari.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan
poručio je sinoć pred više od 100.000 svojih pristalica u Istanbulu da je bila njegova dužnost da sa gradskog trga i obližnjeg parka u Istanbulu ukloni demonstrante i najavio da će "identifikovati jednog po jednog one koji su sprovodili teror na ulicama".

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još