Smrtonosni zalogaji: 6 otrovnih namirnica koje ljudi jedu

(old_image)

Lima pasulj: Poput mnogih leguma, naizgled bezopasan lima pasulj ne bi trebalo konzumirati sirov – pošto to može imati kobne posledice.

Ovi legumi sadrže visok procenat cijanida, koji predstavlja deo odbrambenog sistema biljke.

Riba Fugu: Ko god da je pojeo prvu ribu fugu sigurno je imao avanturistički duh i, vrlo

(old_image)

verovatno, ostao bez svog života ubrzo potom. Skoro sve fugu ribe sadrže toksin koji je 1.200 puta smrtonosniji od cijanida. Otrov unutar jedne ribe može da ubije 30 ljudi, a trenutno ne postoji protiv otrov. Uprkos ovome, mnogi je vrlo rado jedu, pogotovo u Japanu gde je jelo od ove ribe izuzetno cenjeno.

Međutim, kuvari koji je spremaju prolaze specijalan trening i dobijaju poseban sertifikat. Uprkos ovim posebnim merama, zabeleženo je 38 smrti od ukupno 338 trovanja izazvanih konzumiranjem ove ribe u Japanu od 2000. do 2009. godine.

(old_image)

Ricinusovo ulje: Mnoge bake bile su naoružane ricinusovim uljem koje je po njima lečilo sve moguće bolesti, a brojne studije su pokazale da ovo ulje zaista nudi brojne zdravstvene benefite.

Samo budite sigurni da ne jedete pasulj iz kog se ricinusovo ulje dobija pošto oslobađa ricin – jedan od najtoksičnijih otrova poznat ljudima.

(old_image)

Bademi: Pojedine biljke, uključujući jabuke i gorke bademe, u sebi imaju cijanid kako bi se odbranile od biljojeda.

Međutim, nema razloga za brigu, gorki bademi nisu isto što i slatki bademi koji se prodaju u našim prodavnicama s obzirom na činjenicu da svega 20 gorkih badema može da ubije čoveka.

(old_image)

Paradajz i krompir: Lišće i peteljke krompira i paradajza sadrže toksin nazvan solanin. U krompiru ga ima najviše kada on krene da klija.

Međutim, osoba prosečne težine morala bi da pojede jako mnogo zelenog krompira pre nego što bi došlo do trovanja solaninom.

(old_image)

Pečurke: Nijedna lista otrovnih namirnica ne bi bila kompletna bez pečuraka, posebno zelene pupavke.

Ova pečurka je odgovorna za mnoga trovanja ljudi. Iako svi vole da jedu pečurke, veoma je teško u prirodi razlikovati otrovne od neotrovnih tako da bi najbolje bilo da se prepustite pečurkama koje je moguće kupiti u prodavnicama.

Izvor: Vestinet

Pogledajte još