Kuvajt: Policajcima smrtne kazne

Sud je osudio još četvoricu policajaca na po 15, a još jednog na dve godine zatvora, naloživši i njihovo otpuštanje iz policije, javila je agencija Frans pres.

Još dvojica policajaca kažnjena su sa 75 kuvajtskih dinara (260 dolara), dok su preostalih 11 optuženika oslobođeni, uključujući dvojicu stranaca koji su radili u toj policijskoj stanici.

Ta dvadesetorica su bila optužena za mučenje četvorice pritvorenika januara 2011. godine.

Jedna od žrtava - Mohamad Gazai al Mutairi, preminuo je od zadobijenih povreda.

Četvorica su mučena na jednoj lokaciji u pustinji, a kasnije i u policijskoj stanici, gde su optuženi za trgovinu alkoholom, što se dokazalo kao netačno.

Incident je izazvao šok u Kuvajtu i ostavku bivšeg ministra unutrašnjih poslova šeika Džabera Kaleda al Sabaha, člana vladajuće porodice.

Parlamentarna komisija utvrdila je da je Mutairi žestoko mučen šest dana, od čega tri dana na udaljenoj pustinjskoj lokaciji.

Presuda, koja do sada nema presedana u slučaju sa policajcima u Kuvajtu, konačna je, ali može da je preinači kuvajtski vladar, emir šeik Sabah al Ahmad al Sabah.

Pogubljenje se u toj zalivskoj državi sprovodi vešanjem, podseća AFP.

Prošle sedmice organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" saopštila je da je prijavljeno da je više od 44 osobe osuđeno na smrt u Kuvajtu.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još