Nik Sloter lično u Novom Sadu i Beogradu

BEOGRAD, 29. maja 2009. (Beta) - Kanadski glumac Rob Stjuart, poznat po ulozi detektiva Nika Slotera u TV seriji "Tropska vrelina", biće učesnik dvodnevnog pank festivala "To Be Punk" koji će biti održan u Novom Sadu 5. i 6. juna.

Stjuart, čiji je Nik Sloter stekao kultnu slavu u Srbiji 1990-ih, biće, takođe, učesnik konferencije za štampu koju će festival "To Be Punk" organizovati 3. juna u beogradskom Medija centru, saopštio je centar.

"To Be Punk" festival biće održan u Muzeju zaboravljenih umetnosti u Novom Sadu, uz učešće 12 bendova iz zemlje i inostranstva. Među njima je i novosadska grupa "Ateist rep", koja je opevala Nika Slotera u hitu "Sloteru Niče, Srbija ti kliče" i na čijem će koncertu 6. juna Rob Stjuart učestvovati.

Stjuart namerava da snimi dokumentarac o fenomenu popularnosti Nika Slotera na Balkanu, i posebno u Srbiji, gde je "Tropska vrelina" sredinom devedesetih više puta emitovana na "TV Politici", kanalu "NS Plus", na Trećem kanalu RTS-a i na TV Pink.

Lik ovog detektiva korišćen je tokom studentskom protesta 1996/1997. godine u vidu slogana "Nika Slotera za predsednika" i "Svakoj majci treba da je dika, koja ima sina k'o Slotera Nika", a bio je i heroj stripa koji je besplatno deljen učesnicima demonstracija. U Beogradu je bila registrovana grupa građana pod imenom Nika Slotera, i postojao je čuveni grafit "Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče", koji je "Aterist repu" poslužio kao inspiracija za pesmu.

Pogledajte još