Istanbul: Uhapšen čovek koji je mirno stajao na Taksimu

Njegovo bdenje je bilo uzor na stotina drugih, javila je američka mreža CNN.

Više od pet sati, muškarac je zurio u portret Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, pre nego što je policija, na kraju, prišla i uhapsila ga kao i mnoge koji su mu se pridružili u mirnom protestu.

Perfomans turskog umetnika Erdema Gunduza ubrzo je nazvan "stojeći čovek" mada je umetnik rano jutros završio u zatvoru, bez jasnog razloga, navodi CNN.

Mnogi od onih koji su se sinoć pridružili Gunduzu stajali su s ciljem vraćanja mira, bez opredeljivanja na čijoj su strani.

"Stojim protiv svakog nasilja. Stojim tako da bi dogadjaji čiji smo svedoci i događaji koji se dešavaju u poslednje dve do tri nedelje, mogli da prestanu", rekao je jedan od uhapšenih Koraj Konuk.

Konuk (45) je potvrdio za CNN da ga je turska policija strpala u autobus sa 20 drugih koji su se pridružili Gunduzu, ali da umetnik nije bio s njima.

"Samo sam stajao. Oni su uhapsili čoveka koji je samo stajao. To je besmisleno", rekao je Konuk.

Protesti u Turskoj počeli su poslednjeg dana maja zbog planova gradskih vlasti da pretvore jedinu zelenu oazu u Istanbulu - park Gezi u tržni centar.

Brzo je "zeleni" protest prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su uključile poziv na političke reforme u zemlji, podseća američka mreža.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još