Usvojen Zakon o saobraćaju, primena za šest meseci

BEOGRAD, 29. maja - Skupština usvojila zakon o saobraćaju koji predviđa rigorozniju kaznenu politiku i treba da doprinese smanjenju broja udesa. Primena zakona počinje za 6 meseci. 

Zakon pooštrava kaznenu politiku, pa će tako novčane kazne iznositi od 3.000 do 50.000 dinara, a u slučaju kada vozač pokaže bezobzirnost ili nameru da u znatnijoj meri ugrozi bezbednost saobraćaja, predviđena je i kazna zatvora.

Vozači, koji saobraćajni prekršaj izazovu dok se dete nalazi u vozilu, plaćaće dva puta veće kazne, a zakon propisuje i zabranu upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje.

Novim zakonom dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila, predviđeno je pooštravanje kazni, kao i upisivanje kaznenih poena u vozačku dozvolu.

Nesavesni vozači za koje se utvrdi da su u krvi imali do 0,5 promila alkohola plaćaće novčanu kaznu, dok će onima koji budu imali veće količine alkohola u krvi biti oduzeta dozvola. U naseljenim mestima opšte ograničenje brzine smanjeno je sa 60 na 50 kilometara na sat.

Nesavesnim vozačima smatrati oni koji sakupe 18 kaznenih poena, koji prouzrokuju saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom ili dve saobraćajne nesreće u kojim su telesno povređeni drugi učesnici u saobraćaju.

Tim vozačima policija će moći da oduzme vozačku dozvolu, koja će im biti vraćena tek pošto u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom.

Novina koju uvodi zakon je i kažnjavanje na osnovu video snimka učesnika u saobraćaju, a novčane kazne za saobraćajne prekršaje neće biti plaćane policajcima na licu mesta, već će vozači dobijati uplatnicu na osnovu koje će izvršiti uplatu. 

Mladi vozači, od 16 do 18 godina, dobijaće probne vozačke dozvole i neće moći da upravljaju vozilom bez pratnje suvozača sa redovnom dozvolom i iskustvom od najmanje pet godina, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do pet sati ujutro.

N.D.

Pogledajte još