Kabul: Troje poginulo u bombaškom napadu nedaleko od Ramusena

Bomba je ođeknula danas u Kabulu nekoliko kilometara od mesta održavanja ceremonije primopredaje dužnosti kojoj su prisustvovali generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i avganistanski predsednik Hamid Karzai.

Avganistanski predsednik rekao je da, posle skoro 12 godina rata, primopredaja odgovornosti za bezbednost zemlje predstavlja prekretnicu za američke i vojne snage NATO "koji preuzeti, u potpunosti, sporednu ulogu što otvara put za njihovo potpuno povlačenje za 18 meseci", prenela je agencija AP.

Meta napada jutrošnje jake eksplozije u kojoj je ubijeno najmanje troje ljudi i 30 je povređeno i uništeno jedno policijsko vozilo u zapadnom delu grada Pul-e-Surkh, bio je istaknuti avganistanski parlamentarac Muhamed Mohakik, politički predstavnik etničkih Hazara i bivši član avgantanskog vladinog kabineta, dodaje AFP.

Mohakik je preživeo bombaški napad, naveo je Nahim Lalai Hamidzai, drugi član avganistanskog parlamenta i dodao da je njegovo vozilo prošlo, ali je drugo vozilo, iz konvoja, naletelo na bombu.

Preživeli parlamentarac je član Nacionalnog fronta - koji je preuzeo članove bivše Severne alijanse koja se suprostavljala talibanima pre američke invazije 2001.

Uglavnom paštunski talibani su progonili hazarsku manjinu u Avganistanu tokom pet godina vladavine pošto su zemlji nametnuli radikalno tumačenje šerijatskog zakona.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da trupe međunarodne koalicije više neće voditi borbene operacije u Avganistanu i da će njihova nova misija biti obuka i pružanje pomoći avganistanskim snagama bezbednosti.

"Ova odluka je značajna prekretnica", naveo je Rasmusen u svom saopštenju i dodao da avganistanske jedinice preuzimaju obezbeđivanje zemlje, te da međunarodne trupe NATO više neće "planirati, voditi i izvršavati borbene operacije".

Rasmusen je saopštenje izdao pošto je predsednik Avganistana Hamid Karzai na jednoj ceremoniji u Kabulu izjavio da državne bezbednosne snage od NATO-a preuzimaju obezbeđivanje zemlje.

U Avganistanu je trenutno raspoređeno oko 97.000 pripadnika NATO trupa, a njihovo povlačenje planirano je za kraj 2014. godine.

Mali deo pripadnika NATO će posle toga ostati u Avganistanu, a njihova nova misija biće obuka, davanje saveta i pružanje pomoći avganistanskim trupama u obezbeđivanju zemlje.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još