Big Ben slavi 150 godina

LONDON, 29. maja 2009. (Beta-AP) - Prkosno staromodan, ali precizan, londonski zvonik Big Ben obeležiće u nedelju 150 godina postojanja.

Bi-Bi-Si radio od 1924. prenosi zvonjavu čuvenog londonskog zvonika u svet, a njegova sahat kula, visoka 96 metara, najčuveniji je spomenik u britanskoj prestonici. Ulazak u Big Ben nije lak. Malo kome je dozvoljen, a u kuli ne postoji lift, pa oni koji uspeju da uđu pod pratnjom moraju da se popnu uz 334 krivudave stepenice. Povodom godišnjice, u planu je samo izložba u parlamentarnom zdanju Portkalis haus, koja će biti otvorena 19. septembra.

Najveća sahat kula sa zvonikom na svetu nalazi se na severoistočnom kraju Vestminsterske palate. Kula je podignuta kao deo deo nove Vestminsterske palate, pošto je stara izgorela u požaru u noći 22. oktobra 1834. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je igrađen u neogotičkom stilu. Kula ima satove na sve četiri strane. Mehanizam satova je završen 1854, ali je sama kula bila dovršena tek četiri godine kasnije. Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima na latinskom jeziku piše "Domine salvam fac reginam nostram Victoriam primam", što u prevodu znači "Bože, čuvaj nasu kraljicu Viktoriju". Satovi su ušli u upotrebu 7. septembra 1859.

Pogledajte još