Italija: Učinićemo sve za Srbiju

Upitana za nagoveštaje da bi Srbija 28. juna na sednici Evropskog saveta mogla da dobije samo zeleno svetlo za pregovore ali ne i datum njihovog početka, Bonino je rekla kako misli da "neće biti nikakvih preduslova".

Potom je međutim rekla su nagoveštaji o zelenom svetlu "moguća pozicija", ali da to "nije pozicija" Italije.

"Veoma je važno da izveštaj Evropske komisije koji treba da bude podnet Evropskom savetu bude pozitivan, da se mere (iz Briselskog sporazuma) primene, ali borićemo se politički da se jasno odredi datum početka pregovora, bez ikakvih političkih preduslova", rekla je Ema Bonino novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Rim, kako je rekla, smatra da je potpisivanje Briselskog sporazuma sa Prištinom "i svih onih mera u cilju (njegove) primene nešto zbog čega Srbija zaslužuju konkretan datum za otpočinjanje pregovora".

Bonino je rekla da je danas s Mrkićem razgovarala o bilateralnim pitanjima, i da su "podelili utiske" uoči predstojeće sednice Evropskog saveta. "Sve u svemu", kazala je, "skor može biti dosta povoljan".

Po rečima italijanske ministarke, 28. jun će biti "istorijski važan datum" u "istorijskoj misiji Evropske unije" da obuhvati "sve evropske porodice".

"Učinićemo sve da se Evropski savet pozitivno izjasni u pogledu svih inicijativa koje je Srbija preduzela na putu prema Evropskoj uniji",
rekla je šefica italijanske diplomatije.

Mrkić je izrazio zahvalnosti Italiji zbog prijateljstva, posebno u svetlu predstojeće sednice Evropskog saveta i rekao da će narednih dana "napori biti koordinisani".

"Imaćemo sastanke na višim nivoima sa svim našim partnerima iz Evropske unije", najavio je Mrkić.

Upitan da li Beograd još ima probleme s predstavnicima Srba sa severa Kosova, Ivan Mrkić je odgovorio da "nijedna tako velika odluka (kao što je briselski sporazum) nije praćena lakim rešenjima, već postoje i problemi", a "svaki problem je rešiv ako su umešane strane odlučne da ga reše".

"Mi smo ubeđeni da naši Srbi (sa severa Kosova) sve više razumeju o čemu se radi (u vezi sa briselskim sporazumom) i da prihvataju ono što je naša vlada 19. aprila postigla sa vlastima u Prištini", rekao je šef srpske diplomatije.

Ema Bonino je ocenila da su odnosi Srbije i Italije dobri, "o čemu govore investicije italijanskih preduzeća, i povećanje robne razmene".

"Nadam se da će se bilateralna saradnja poboljšati i u kulture i oblasti civilnog društva", rekla Bonino.

Inače, ministarka Bonino je pred dolazak u Beograd za "Večernje novosti" izjavila da će Italija tražiti da se Srbiji 28. juna dodeli datum za početak pregovora.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još