Predsednik Češke daje deo plate (2.400e) za otplatu državnog duga

0

Predsednik Češke Miloš Zeman od danas daje oko trećine svoje plate, u preračunu oko 2.400 evra, u specijalni fond za otplatu državnog duga koji je predstavio danas novinarima u praškom zamku Hradčani.

Uz broj računa na koji svako ko želi može da pošalje novac koji će biti upotrebljen za otplatu državnog duga Češke, Zeman je saopštio i da će on lično, kao primer za kojim se nada da će krenuti i drugi, slati mesečno 60.000 kruna u fond sve do marta 2018. kada mu ističe mandat.

Predsednik je podsetio da je država do danas zadužila svakog Čeha sa 6.400 evra.

„Doprinećemo makar kapljicom u moru za otplatu državnog duga koji nažalost raste i u Češkoj. Iako ne spadamo u zemlje sa fatalnim državnim dugom u poslednjih nekoliko godina bližimo se granici zaduženja od 50 odsto BDP-a“, kazao je na Zemanovoj konferenciji za novinare jedan od članova Upravnog odbora predsedničkog fonda, bivši ministar finansija Jirži Rusnok.

„Pored zadovoljstva da pomažu u smanjenju državnog duga, darodavcima će jedina nagrada biti to da se fotografišu ovde i da se sa njima rukujem, ovde na Hradčanima. Znači, neću ih podmićivati ničim osim fotografijom, a to baš i nije neka korupcija“, kazao je Zeman.

(Foto: Agencije, Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.