Anti-društvena aplikacija: Pakao, to su drugi ljudi

Možda već koristite FourSquare, društvenu mrežu u kojoj korisnici prijavljuju svoju lokaciju gde se trenutno nalaze kako bi ostali to mogli da vide. Ali, šta ako se u određenim danima ne osećate baš 'društveno'? Web aplikacija Hell is Other People (Pakao, to su drugi ljudi - rečenica iz "Bez izlaza" Žan Pol Sartra) je prema rečima programera Skota Garnera "eksperiment u anti-društvenim medijima".

Koristeći podatke s vašeg FourSquare naloga, ova web aplikacija prati poslednje prijave (check-in) vaših "prijatelja" i izračunava lokaciju na kojoj je gotovo sigurno da ćete ih izbeći. Ove "optimalno udaljene sigurne zone" trebalo bi da spreče sve neželjene susrete s vašim prijateljima.

Garner, koji priznaje da se svojevremeno borio sa socijalnom anksioznošću, kaže da je ovaj projekat "delimično satira, a delimično komentar" koji je proizašao iz njegovog prezira prema društvenim mrežama.

Naravno, celi sistem zavisi od toga koliko se često, odnosno koliko se redovno vaši prijatelji prijavljuju na određenu lokaciju putem FourSquarea ili su ipak svoj život prepustili Facebook-u i Twitter-u. Ako je ovo drugo u pitanju, moraćete da smislite drugi način za izbegavanje interakcija u stvarnom životu.

Izvor: B92, The Verage/CNET

Pogledajte još