Obama s Merkelovom: Nije bilo "nadgledanja" građana Evrope

Merkelova je istakla da su današnji razgovori bili otvoreni i prijateljski, a nemačko-američki odnosi dobri, jer, kako je rekla, postoje zajedničke vrednosti, dok je njen gost zahvalio na pozivu da nemačku prestonicu poseti tačno pola veka posle svog prethodnika Džona Kenedija i dodao da je lepo, ponovo biti u Berlinu.

Merkel je rekla da su njih dvoje danas razgovarali o situaciji u Siriji i Avganistanu, kao i akciji ''Prizma'', i pri tom, ocenjuju nemački analitičari, obazrivo iznela kritike na račun američkog, džinoskog sistema nadgledanja.

Ona je, takođe, istakla da su nemačke vlasti neke informacije dobile upravo od Amerkianaca, kao u slučaju terorističke Sauerland-grupe.

Obama je rekao da mejl-korespondencija građana Nemačke ili Evrope nije, bez sumnje, nadgledana i da postoje jasni standardi, odnosno, odluke suda.
''Mi smo našim programima spasli živote - takođe i u Nemačkoj'', rekao je Obama, koji je, prema ocenama nemačkih posmatrača, dugo i detaljno govorio o toj temi, jer, smatraju analitičari, izgleda, da mu je važno to da objasni nemačkoj javnosti.

Za vreme konferencije za štampu, u centru Berlina su bili demonstranti protiv Obame, među njima i oni koji se zalažu za zatvaranje americkcog vojnog zatvora Gvantanamo.
''Obećao sam da će se duplirati napori da se Gvantanamo zatvori'', odgovorio je Obama na jedno od novinarskih pitanja i dodao da su, međutim, neki ljudi u tom logoru, ipak, ospasni i da su ''počinili gadne stvari''.

Precizan odgovor na novinarsko pitanje o Gvantanamu, Obama je, ipak, ostao dužan-komentariše se u Berlinu.
Kada je reč o isporuci naoružanja sirijskim pobunjenicima, Obama je naveo, da on stremi političkom rešenju konflika.

''Predsednik Asad je, međutim, doneo jednu drugu odluku. On ubija svoj narod'', rekao je Obama, dok je Merkelova istakla da opozicija u Siriji mora da bude ojačana i da terorističke grupe ne smeju imati vlast.

Merkel, je govoreći o današnjem susretu, ukazala da su njih dvoje razgovarali i o stvaranju transatlanske zone slobodne trgovine, koju ona podržava.

Američki predsednik je pred novinarima, kojoi su imali pravo na samo po dva pitanja sa svake strane, rekao da se i on zalaže za stvaranje transatlanske zone slobodne trgovine i ocenio da će, ako pregovori budu uspešni, to na obe strane Antlantika, stvoriti hiljade radnih mesta.
''Od toga će svi profitirati'', rekao je Obama i dodao da njegova zemllja iza sebe ima vreme recesije i da sada želi da iskoristi šansu i iz krize izađe jača.

"Nemačka je za Ameriku najvažniji trgovinski partner u Evropi'', podvukao je Obama i naglasio snagu zajedništva i da su odnosi Amerike prema Evropi nosilac američke sigurnosti i slobode.

On je rekao da se svet promenio, ali da zajednički savez i dalje postoji i istakao da je današnji razgovor s Merkelovom,
zapravo, bio nastavak njihovih ragovora na upravo održanom samitu G8.

Merkelova je, govoreći o Evropi, istakla da Evropa nije u svim pitanjima dovoljno konkurentna i da su razgradnja birokratije i strukturne reforme nužne.
''Nemačkoj ide dobro samo onda, kada je Evropi dobro'', rekla je nemačka kancelarka, dok je Obama naglasio da i Amerika želi to isto.

"Posao, zdravstveni sistem koji se može platiti, nikavo opterećenje za decu i unuke", naveo je američki predsednik i ukazao na neke korake napred u Americi, kao što je oporavak tržišta nekretnina i nadzor banaka.

Nemački mediji ocenjuju da je ovaj susret, na kome je Obama izneo i svoje obuševljenje berlinskim letom, bio sa puno srdačnosti i malo konflikata.

Obama će danas posle podne ispred Brandenburške kapije pred oko 4000 pozvanih gostiju održati govor, a večeras posle 20 sati i napustiti Nemačku.

Pogledajte još