Niš: Slepi učenik maturirao uz pomoć drugara iz razreda

Za njih je Stefan Stevanović iz sela Šarlinac kod Doljevca, potpuno slepi učenik elitne gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, bio i više od druga, pa su mu svojski pomogli da zajedno maturiraju, pišu "Večernje novosti".

Zbog toga je učenicima odeljenja četvrto tri prilikom uručivanja maturskih diploma, Kolo srpskih sestara dodelilo i nagradu za humanost!

Svi ti učenici su još pre četiri godine, kada je Stefan postao gimnazijalac, pokazali da su njegova strahovanja kako će biti prihvaćen u odeljenju bila bez osnova.

Učenici su se još tada dali u "akciju".
Kako je Stefan morao svakog dana da putuje, roditelji su ga vozili od sela do Doljevca i smestili u autobus za Niš. Na stanici ga je svakog dana dočekivao po jedan učenik odeljenja IV 3 i dovodio ga do gimnazije. Kada bi zvonilo za kraj nastave, put se ponavljao.

A Stefanu, sjajnom dečaku i velikom drugu, ništa nije bilo teško. U početku mu je bilo žao što je malo usporavao izradu kontrolnih zadataka i testova, jer su morala da mu se čitaju pitanja. Ipak i to se veoma brzo promenilo, jer su njegovi drugovi raznim akcijama sakupili 3.500 evra i kupili mu štampač sa Brajevim pismom!

"Sada će mu biti lakše i učenje na fakultetu", kaže Predrag Pavić, jedan od Stefanovih školskih drugova.

Reči hvale za Stefana imala je minulih godina i Olga Dragojlović, direktorka gimnazije "Svetozar Marković".

"Pogledajte mu samo dnevnik, sve same petice", kaže ona.

Stefan Stevanović, koji je u niškoj gimnaziji stekao prijatelje za ceo život, kaže da ih doživljava kao svoju porodicu.

"Samo zahvaljujući njima uspešno sam završio gimnaziju", kaže Stefan za "Novosti".

Dečak iz Šarlinca je osam godina bio u internatu Specijalne škole "Veljko Ramadanović" u Zemunu. Putovao je ponedeljkom do Beograda, a vraćao se petkom, kako bi makar vikendom bio sa roditeljima. Kada je završio školu, proglašen je za đaka generacije osnovne škole, glumio je u pozorištu "Duško Radović", recitovao...Završio je nižu muzičku školu, svira klavir, dokazao se u atletici, zna i esperanto.

Planira da upiše Pravni fakultet.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još