Kina: Dženeral motors ulaže 11 milijardi dolara u fabrike

GM planira izgradnju četiri nove fabrike u Kini, medju kojima je i fabrika za proizvodnju luksuznih vozila "kadilak" u Šangaju, u vrednosti od 1,3 milijarde dolara, saopštili su zvaničnici, a prenosi Frans pres.

"Kina je danas i u budućnosti ključno tržište za GM", izjavio je izvršni direktor te kompanije, Den Akerson.

Sudeći prema prodaji, GM je već najveći strani proizvodjač automobila u Kini, ali zaostaje u sektoru luksuznih vozila, gde nemačke kompanije imaju udeo od 80 odsto.

GM je u prvih pet meseci ove godine prodao rekordnih 1,33 miliona vozila u Kini, što je za 10,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Fabrika koja će proizvoditi "kadilak" imaće godišnji kapacitet proizvodnje od 160.000 vozila, dok je početak proizvodnje najavljen za dve godine, saopštili su zvaničnici GM-a.

GM je već predstavio planove o godišnjem uvodjenju jednog novog modela "kadilaka" u Kini do 2016. godine zarad povećanja godišnje prodaje tog brenda sa prošlogodišnjih 30.000 vozila na 100.000 vozila do 2015. godine.

Ova američka kompanija se nada da će do 2020. osvojiti 10 odsto kineskog tržišta luksuznih automoabila, što je porast sa aktuelnih 2,5 odsto.

Izvor: B92, Tanjg

Pogledajte još