Počeo festival Svetske muzike

TAKOVO, 29. maj 2009. (FoNet) - U Takovu kod Gornjeg Milanovac, večeras je otvoren srpski festival svetske muzike, koji će trajati do nedelje, do kada će nastupiti nekoliko stotina izvođača iz okolnih zemalja i Norveške.

Festival svetske muzike u Srbiji ima za cilj, da pored niza konceratra Etno muzike na visokom umetničkom nivou, ujedini muzičare i ljude iz različitih zemalja, bez obzira na kulturnu i religioznu pozadinu.

Publika će imati priliku da uživa u mešavini laponske, romske, jevrejske muzike sa elementima džeza, kao i u zvucima nezaobilazne balkanske muzike, ali u ovom slučaju u potpuno novom svetlu.

"Pored niza koncerata organizovani su i brojni prateće sadržaji, kao što su nastupi kulturno-umetničkih društava iz bivših jugoslovenskih republika", rekao je FoNetu direktor festivala Jovan Pavlović.

Takovo sa opštinom Gornji Milanovac je idealno mesto za održavanje ovog festivala kako zbog istorije i kulture podneblja, tako i sa aspekta seoskog turizma, kažu organizatori.

Prve večeri festivala koncerte imaju Gipsy Aleksić, grupa Vrelo i norveški Urban Tunels.

U subotu, druge večeri festivala na binu će izaći folklorni ansambali iz Maribora, Igala, Trebinja, Arandđelovca i Debeljače, zatim Johan Sara i Bengalo iz Norveške sa orkestrom Srđana Azirovića i grupa Kal.

Srpski festival svetske muzike je proizvod saradnje norveškog projekta ”Tuti Serbia”, a pokrovitelji su norveško Ministarstvo za inostrane poslove i opština Gornji Milanovac.

Pogledajte još