Mediji: Dokazi da su testovi iz srpskog procureli?

"Usred polaganja testa iz srpskog jezika učenik je uhvaćen sa ceduljicom na kojoj su bila ispisana rešenja za sve zadatke, identična onima koje je Ministarstvo prosvete objavilo sat nakon završetka testa. Na vrhu cedulje stajao je rimski broj jedan kao oznaka za prvu kombinaciju testa, koju je ministar i izvukao", priča za “Blic” Marija Popović, profesorka Treće beogradske gimnazije i supervizorka male mature u OŠ “Svetozar Marković”.

To nam je potvrdio i Dragi Lukić, direktor OŠ “Svetozar Marković”, navodeći da će sve prijaviti policiji.

"Obavestila sam komisiju, ali nisam dobila nikakav odgovor. Kao prosvetni radnik i kao neko ko veruje da škola treba da gradi sistem vrednosti u društvu, osećala sam obavezu da to javno ispričam, jer je više nego očigledno da je i test iz srpskog “procureo” u javnost", kaže Popovićeva.

Ministar prosvete, Žarko Obradović je Skupštini Srbije danas rekao kako su preliminarni rezultati iz srpskog jezika lošiji od prošlogodišnjih, što dokazje da nije bilo prepisivanja.

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.

Izbor: Blic, RTS, B92(old_image)

Pogledajte još