Danas je Svetski dan izbeglica

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je da bi u parlament uskoro mogao da raspravlja o predlogu Rezolucije o pitanjima izbeglica, i istakao da će insistrirati kod državnih organa da izvrše pritisak da se maksimalno poštuje Bečki sporazum o ostvarivanju prava izbeglih.

"Smatramo da je to jedna od suštinskih vrednosti za koju moramo da se zalažemo pogotovo u procesu priključivanja EU",
rekao je Stefanović posle jučašnjeg sastanka s predstavnicima udruženja izbeglica.

Današnji dan je proglašen za dan izbeglica na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN, usvojene 2000. godine.

Komesarijat za izbeglice u Srbiji najavio je, tim povodom, konferenciju za novinare, na kojoj će biti reči o situaciji izbeglica u svetu, položaju, potrebama i perspektivi izbegličke populacije u Srbiji, aktuelnim programima rešavanja stambenih i drugih potreba i podršci Evropske unije kao najvećeg donatora.

Na konferenciji će govoriti šef odeljenja za pravnu zaštitu izbeglica UNHCR-a An Brigit Krum-Hansen, zamenik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Svetlana Velimirović i Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Učesnici će govoriti i o Regionalnom stambenom programu namenjenom rešavanju stambenih potreba 27.000 najugroženijih izbeglica u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji, kao i ostvarenom napretku u procesu regionalne saradnje u cilju rešavanja preostalih otvorenih pitanja od značaja za izbegličku populaciju.

Prema podacima Komesarijata do 1995. godine, Srbija je primila 618.000 izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika (266.000 izbeglica iz BiH i 330.000 iz Hrvatske). Prema zvaničnim podacima svega 140.000 izbeglica se vratilo u zemlje porekla (70.000 u BiH i 70.000 u Hrvatsku).

Regionalni stambeni program BiH, Hrvatske, Crne gore i Srbije predviđa rešavanje stambenih potreba 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu a 16.780 porodica u Srbiji, navodi Komesarijat u najavi za sutrašnju konferenciju.

Dodatan broj izbeglica u Srbiji, moći će da reše svoje stambeno pitanje kroz povratak u zemlje porekla a u okviru Regionalnih stambenih projekata Hrvatske i BiH, navodi Komesarijat. Ukupna vrednost Regionalnog stambenog programa za Srbiju je 335 miliona evra.

Komesarijat navodi da je na donatorskoj konferenciji u Sarajevu prikupljen deo sredstava za sprovođenje tog programa u iznosu od 261 miliona evra, od kojih je Evropska unija obezbedila 230 miliona evra.

Više stotina hiljada izbeglih, proteranih i interno raseljenih ljudi je dobilo državljanstvo Srbije ali ratom pogođene osobe nisu rešili brojna imovinska i druga životna pitanja.

Stoga je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) 2008. godine uvrstio Srbiju medju pet zemalja u svetu sa dugotrajnom izbegličkom krizom, čije rešavanje zahteva zajedničku akciju i saradnju zemalja u regionu, uz podršku međunarodne zajednice.

Izvor: b92

Pogledajte još