Roditelji: Testovi se moraju poništiti

0

Roditelji malih maturanata iz Novog Sada zatražili su da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.

Kao razlog za svoj zahetav roditelji su naveli krađe i preprodaje, greške u tipu tekstova, različite testove za decu koja su polagala na manjinskim jezicima i druge prijavljene nepravilnosti.

„Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan polažaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima“, napisali su roditelji u saopštenju za javnost.

„Dokazana neregularnost sa testovima iz matematike, pa potom i odlaganje testiranja ponizila je našu decu, nas i ukazala na krupne sistemske nedostatke. Uprkos tome, naš stav je bio da deca treba da izađu na testiranje jer ih mi vaspitavamo da budu dobri i savesni građani naše države. Sada država treba da pokaže ozbiljnost i odgovornost i poništi testove. Smatramo da nije toliko strašno što se pojavila ovakva greška ali bi nacionalna tragedija bila da se ta greška ne ispravi i da se cela jedna generacija naše dece upropasti“
, ocenili su roditelji.

Kako se navodi, ovaj zahtev ima podršku udruženja roditelja, prosvetnih sindikata, međunarodnih institucija i uglednih pojedinaca. Novosadskim roditeljima javljaju se roditelji sa teritorije cele zemlje, a dobili u i podršku roditelja čija deca nisu maturanti.

Udruženje je pozvalo roditelje da im se pridruže i dalje javljaju na mejl: malimaturanti2013@gmail.com.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.