Čekamo odgovor: Ko je odgovoran za bruku na maloj maturi?

B92 podseća da su nepravilnosti na maturskom testu iz srpskog jezika prijavljene pre četiri dana, a da je pre tri otkrivena prodaja rešenja testova iz matematike.

Očekivala je pohvalu, od ministra je javno dobila kritiku.

Profesorka Marija Popović
, suprevizorka na testu iz srpskog u beogradskoj osnovnoj školi, u kojoj je usred ispita uhvaćen đak sa papirićem na kom su bila rešenja, pažljivo sluša komentar ministra prosvete. Ona je javno, imenom i prezimenom iznela dokaz o nepravilnostima na maloj maturi.

Pre izlaska u javnost Marija Popović je poštovala proceduru. Zabeleženu nepravilnost prijavila je direktoru, poslala izveštaj nadležnima, dala izjavu u policiji, i nije odgovor dobila jedino od ministra.

"Ja mogu da pogledam sve svoje učenike u oči, sve svoje kolege i sve ljude sa kojima radim vrlo otvoreno mogu da pogledam u oči, jer sve što sam rekla to odgovara istini. Ja nisma sociolog, ja jesam profesor filozofije, ja jesam slušala etiku i ja se ponašam u skladu sa profesionalnom etikom i ponašam se u skladu sa onim što smatram da treba da se radi poravilno", rekla nam je profesorka Popović.

I poslanica LSV Olena Papuga
ministru je prenela svoja zapažanaj u vezi sa testovima za manjine.

"Testovi iz matematike su se razlikovali od škola do škola, u stvari učenici koji su pripadnici nacionalnih manjina su dobili skroz drugačije zadatke iz matematike. Pitam ministartsvo prosvete šta misli o tome, da li u matematici 2 i 2 nije 4 i za pripadnike manjine i za pripadnike većinskog naroda", kaže ona.

Krađa, preprodaja, greške, različiti testovi za decu koja su polagala na manjinskim jezicima - dovoljno je nepravilnosti zbog kojih roditelji malih maturanata iz Novog Sada traže poništavanje ispita i upis u srednje škole na osnovu školskog uspeha.

(Izvor: B92)

Pogledajte još