Sedam navika uspešnih ljudi

Stiven Kavi u svojoj knjizi "Sedam navika uspešnih ljudi" piše o drvoseči koji seče drva tupom testerom. Na pitanje prolaznika zašto ne naoštri testeru on odgovara da nema vremena, jer je zauzet sečenjem drva! Verovatno se pitate kakve to veze ima sa vama?

Ponekad upadamo u zamke obaveza koje nam ne dozvoljavaju da sagledamo problem iz drugog ugla i pronađemo efikasniji način da ga obavimo. A nije ni samo testera ta kojoj treba oštrenje.

Posvetite se i svom socijalnom, duhovnom, mentalnom životu, odmoru i prijateljima, a to će se pozitivno odraziti i na vaš uspeh na poslu ili fakultetu.

Jednostavno, naoštrite se i vi, uz pomoć sledećih sedam brzinskih saveta.

Spavajte (8 sati)

Spavanje je izuzetno bitno, jer kada vam se sklapaju oči na poslu veća je verovatnoća da ćete pogrešiti i morati da radite sve iz početka. Takođe, noć je za spavanje, a ne za rad, pa prekinite sa poslom najmanje jedan sat pre odlaska u krevet.

Vežbajte (20 minuta dnevno)

Fizička aktivnost je podjednako dobra u lečenju depresije i anksioznosti, kao i lekovi. A nije vam potrebno previše, na primer, samo malo brze šetnje poboljšaće vam koncentraciju za tren oka, tačnije 20 minuta.

Napunite frižider zdravom hranom (1 sat)

Logično je, ako u frižideru držite zdravu hranu, zdravije ćete se i hraniti. Ne ubacijte gluposti, i verujte da postoji veza između brze hrane i depresije. Naime, jedan Univerzitet u Merilendu je radio istraživanje i pokazalo se da žene koje se hrane nezdravo imaju više šansi da padnu u depresiju.

Zovite, ne kuckajte (10 minuta)

Komunikacija u vezi je veoma važna. Ako nemate vremena da popijete zajedno kafu i ispričate se uživo, bar proverite kako je vaša druga polovina, šta u tom trenutku radi. Na taj način biće sastavni deo vašeg života.

Maštajte o ljubavi ili seksu (5 minuta)

Maštanje može poboljšati vašu kreativnost i učiniti vas razboritijim, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Personality and Social Psychology Bulletin". Učesnici studije koji su zamišljali romantičnu šetnju sa partnerom postigli su bolji uspeh u kreativinim poslovima, a oni koji su zamišljali seksi scene sa nepoznatima, postigli su bolje rezultate u analitičkim pitanjima.

Zakažite odmor (7 dana)

Dokazano je da ljudima više radosti donose putovanja nego materijalne stvari. Pa eto recepta za veću produktivnost, 7 dana je dovoljno.

Odredite prioritete (5 minuta)

Provedite nekoliko trenutaka svakog dana razmišljajući o tome šta vam je zaista važno da biste smanjili anksioznost izazvanu prevelikim poslom, savetuju doktori. Na taj način postaćete svesni da sve ide svojim tokom i nećete se previše vezati za stvari koje ne možete da promenite, a tako ćete izbeći nerviranje oko nebitnih stvari.

(Izvor: Cosmopolitan.rs)

Pogledajte još