Fukušima: Radioaktivna voda curi iz nuklearke

Oko 360 litara zagađene vode iscurilo je iz jednog postrojenja za desalinaciju, ali nije oteklo iz samog kompleksa, saopštila Tokijska električna centrala (TEPKO) koja je vlasnik nuklearne elektrane oštećene u zemljotresu i cunamiju marta 2011.

Odelenje za desalinaciju uklanja so iz zagađene morske vode koja se koristi za hlađenje reaktora čija su se jezgra istopila u najgoroj nuklearnoj katastrofi posle Černobila 1986.

Veruje se da je vode iscurila iz postrojenja pre nego što je prošla proces uklanjanja soli, saopštio je TEPKO, a preneo AFP.

Najnoviji incident se dogodio dva dana nakon što je objavljeno da je u podzemnim vodama ispod nuklearke pronađen radioaktivni sastojak stroncijum, koji izaziva rak. Kompanija je rekla da preduzima mere da te vode ne dođu do mora.

TEPKO se bori s podužim spiskom incidenata u oštecenom postrojenju više od dve godine posle katastrofe koja je primorala da se višo od 160.000 ljudi iseli iz svojih kuća u krugu od 20 kilometara oko centrale, a mnogi se još nisu vratili.

Serija sličnih problema s curenjima i nestancima struje u oštećenoj centrali pogađali su postrojenje i u martu i aprilu. Ovi incidenti predstavljaju dodatne udare za kompaniju koja pokušava da ubedi javnost i vladu da može da reši problem s curenjima radioaktivne vode iz postrojenja.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još