Nišvil vs. Ministarstvo kulture: Rat saopštenjima se nastavlja

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević povodom "prozivanja“ od strane ministra kulture (i nekih članova Komisije za muzičke programe) kaže da i on smatra da je neprimereno da se komunikacija na liniji Ministarstvo - Nišville odvija preko medija.

- Ja sam spreman već u ponedeljak da dođem kod ministra Petkovića na razgovor, ali ukoliko efekat ne bude sličan našem susretu u septembru prošle godine. Naime tada mi je ministar obećao, u prisustvu svog šefa kabineta dva miliona iz tada očekivanog rebalansa, kako bi ispravio propust svog prethodnika gospodina Predraga Markovića, jer smo u 2010. i 2011. godini dobili po dva ugovora na dva miliona, a u 2012. samo jedan. U planiranom budžetu Nišvila uvek je pomoć Ministarstva kulture bila najsigurnija stavka pa ne čudi što smo i napravili gubitak od dva miliona. Pismo koje smo nedugo zatim dobili sadržalo je niz uvreda kako tražimo nešto što nam ne pripada i da smo namerno napravili gubitak. Pismo očigledno nije pisao ministar jer je na sastanku rekao, citiram: “Nišvil je jedna od retkih manifestacija koja je zaslužila pomoć Ministarstva i da spada u 20 najvrednijih festival u Srbiji”.

Ivan Blagojević kaže da je komunikacije putem medija praksa koju je ustanovilo upravo Ministarstvo kulture, obrazlažući to činjenicom da iz Ministarstva kulture od objavljivanja Konkursa, Nišvillu nije odgovoreno na čak tri dopisa sa određenim zahtevima.

- Tražili smo prvo, podseća Blagojević, da nam se obrazloži zašto nas nema spisku, da bi se odmah posle toga u medijima pojavilo nepotpisano „Objašnjenje“ koje mi do današnjeg dana nismo dobili! Na kraju smo, 7. juna, poslali otvoreno pismo Ministarstvu, koje je dostavljeno i medijima, u kojem osim zvaničnog objašnjenja tražimo i da se objave imena članova Komisije (koja ovih dana, jedno po jedno, saznajemo iz medija: Branka Radović, Vojkan Borisavljević, Aleksandar Stamatović), da se navedu kritike koje su presudile da eliminišu Nišvil, ali da se kaže i ko je napisao, a ko odobrio slanje uvredljivog "Objašnjenja“ medijima i zašto ono nije poslato i nama. Ni na to nismo dobili ni zvanični, a ni makar nezvanični telefonski odgovor!!! Uostalom, siguran sam da bi članovi Komisije a i ministar imali sasvim drugačiji stav kada je reč o Nišvilu, da je bilo ko od njih nekada došao na festival. Ministar Petković je zvanično pozvan da prošle godine otvori festival i uruči nagradu za životno delo Mići Markoviću, ali je on u to vreme imao, kako je sam rekao, neodložne obaveze u Žiči! Koliko je odluka Komisije o Nišvilu diskutabilna, a uz to je objavljena i sa šest meseci zakašnjenja (!), dovoljno govore i spontane reakcije javnosti, kako kroz medije, komentare na internet portalima i putem društvenih mreža. Već sami podaci koliko je ljudi potpisalo internet - peticiju podrške Nišvilu, kao i posećenost Koncerta podrške Nišvilu,organizovanom od strane nezavisnog Tima – dovoljno govore sami za sebe! Očigledno je da tim ljudima Nišville znači mnogo više od festivalskog dešavanja na jugu Srbije!

Direktor Nišvila kaže i da licitiranje sumom od 10 miliona koje je Nišvil po projektu tražio od Ministarstva – čista manipulacija.

- I ministar i njegovi saradnici dobro znaju da je 5 miliona traženo za sufinansiranje redovnog programa festivala, a 5 miliona za pripremanje i izvođenje "Svite o slobodi i toleranciji“ koju bi izveli internacionalni Maximus Big Band i hor uz veliki broj svetski poznatih jazz instrumentalista i pevača. O tome ih je, pretpostavljam, obavestila pomoćnica ministra, gospođa Slavica Trifunović koja rukovodi projektom obeležavanja Milanskog edikta, koja je aprila došla u Direkciju Nišvila i obećala podršku kod Komisije Ministarstva kulture, izrazivši tada i čuđenje da sa tako malo novca može komponovati Svita i dovesti toliko izvođača, solista i dirigenata... Medjutim, od tada, opet smo nailazili na zatvorena vrata, odnosno, nije bilo odgovora na telefonske pozive i mejlove! Siguran sam da bi ova jazz „Svita“ bila najoriginalniji, a verovatno i najkvaliteniji program obeležavanja jubileja.

Blagojević na kraju naglašava da je njegova izjava da neće prihvatiti milion dinara od Ministarstva – u stvari, odgovor na pitanje novinara koji su tu cifru saznali u Ministarstvu kulture, ali i da ostaje pri tom stavu - ako je stvarno reč o tolikoj cifri.

- Meni još uvek zvanično niko nije ništa rekao, pa smatram da je to još jedan razlog da se konačno sretnem sa ministrom još u ponedeljak u Beogradu, ili 28. juna u Nišu, kada će on prisustvovati izvođenju opere Trubadur - zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Izvor: B92

Pogledajte još