Proslavite Svetski dan muzike

Od kako je na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa ustanovljen Svetski dan muzike, doneta Evropska povelja o prazniku muzike 1997. godine u Budimpešti, koju su potpisale Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, obeležavanju Svetskog dana muzike 21. juna priključuje se sve veći broj zemalja.

Već nekoliko godina više od stotinu zemalja proslavlja Svetski dan muzike, među njima je i Srbija u kojoj prednjači Beograd po bogatstvu i raznovrsnosti programa, sviraju izvođači na brojnim instrumentima, peva se u horovima ili solo, u koncertnim salama ali i trgovima, ulicama, parkovima.

Opština Savski venac ovogodišnju manifastaciju povodom Svetskog dana muzike posvetila je deci bez roditeljskog staranja, njeni gosti biće deca bez roditeljskog staranja ustanove Drinka Pavlović za koju su pripremili bogat program.

Pozvali su publiku, muzičare i sve ljude dobre volje da se priključe "muzičkoj povorci" koja će krenuti ispred zgrade opštine Savski venac posle deset sati ujutro i uz muziku se družiti do kasno uveče.

Predvođeni profesionalnim muzičarima, deo je iz Beogradske filharmonije, muzička povorka će krenuti u DKC Majdan-a gde će biti održan kraći koncert, a potom svi zajedno nastavljaju do bašte kuće Kralja Petra Prvog, gde će se do večernjih sati nastaviti interesantan muzički program.

(old_image)

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd koji okuplja talentovanu decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, priključiće se proslavi Svetskog dana muzike koncertom na otvorenom, na platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Pod dirigentskom upravom Nevene Ivanović, mali pevači izvešće muzički kolaž, sastavljen od kompozicija različitog žanra. Program je podeljen na segmente: klasični, dečji, folklorni i zabavni momenat a koncert počinje u 19 sati.

(old_image)

Mladi beogradski pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati LP Duo, sviraće takođe na otvorenom u centru Beogradu, ispred UK Parobrod, na raskrsnici Ulica Kapetan Mišine i Gospodar Jevremove.

U Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine održaće se multimedijalni događaj posvećen 200 godišnjici Riharda Vagnera, biće izložba fotografija, sviraće se Vagnerova muzika i razgovarati o njoj.

Povodom obeležavanja Svetskog dana muzike u Narodnoj biblioteci Srbije biće održana dva koncerta - večeras koncert kamernog trija: Bojan Pešić (oboa), Igor Lazić, (horna) i Dejan Subotić (klavir) a sutra koncert tango kvarteta " Libercuatro".

Na letnjoj sceni kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu najavljen je flamenko spektakl Alberta Lopesa i njegove prateće grupe koji sjedinjuje gitarsko umeće, flamenko pevanje i ples.

Svetski dan muzike biće obeležen uz rege muziku na Savi, na splavu "Shlep" koncertima Hornsman Cojota i Darke sa Balkan Music Boks Rajdimom.

Na Svetski dan muzike biće otvoren ovogodišnji Belef, svečanom procesijom uličnih zabavljača, žonglera i akrobata na Trgu republike u 20 sati.

Večeras je otvaranje još jednog festivala duge tradicije i velikog ugleda, posvećenog afirmaciji mladih izvođača, festivala Muzičke omladine Beograda, Kalemegdanskih sutona.

Svečano otvaranje 45.Kalemegdanskih sutona je kao i prethodnih godina na Svetski dan muzike. Na koncertu u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj ulici nastupiće mladi umetnici Lenka Petrović, harfa i Višnja Jović, horna.

Narodno pozorište pridružilo se obeležavanju Svetskog dana muzike, tim povodom barokna opera Henrija Persla "Didona i Enej " biće premijereno izvedena na Velikoj sceni.

U okviru osmog Festivala rane muzike Perslovu operu izvešće Barokni orkestar na istorijskim instrumentima, solisti i hor Barokne akademije koja se od 9. juna održava pod umetničkim vođstvom Marijane Mijanović i Predraga Goste.

Orkestrom i ansamblom više od 40 izvođača dirigovaće, kao u staro doba, sa čembala Gosta, koji je i umetnički direktor i jedan od osnivača Festivala rane muzike.

Operu je režirao Saša Gabrić a kostime, scenografiju, rasvetu i logističku podršku dalo je Narodno pozorište, koje je svojim učešćem doprinelo da se po prvi put u Srbiji postavi barokna opera, na istorijskim instrumentima i interpretirana na barokni način.

Izvor: Tanjug via Mondo

Pogledajte još