Putevi Srbije: Na putarinu se ne plaća PDV

Reagujući na izjavu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da će račun Puteva Srbije biti blokiran za pet dana, jer od 2008. ne plaćaju PDV na putarinu, to javno preduzeće navodi da je prihod od putarine javni prihod, da se na javni prihod ne plaća PDV, "jer bi u suprotnom država sama sebi plaćala porez, što se ne radi nigde u svetu".

"PDV nije uračunat u cenu putarine u Srbiji, što znači da učesnici u saobraćaju na teritoriji Srbije ne plaćaju PDV prilikom korišćenja autoputeva. Kada bi u cenu putarine bio uračunat PDV, putarina bi bila skuplja za 20 odsto", kaže se u saopštenju Puteva Srbije.

Ista praksa, kako je navedeno, važi u evropskim zemljama i tamo gde državni organ, odnosno javno preduzeće vrši naplatu putarine.

PDV na putarinu se ne obračunava i samim tim je cena putarine niža, što je konstatovano i na konferenciji Asocijacija koncesionara auto-puteva i puteva pod naplatom (ASECAP), održanoj krajem maja u Dubrovniku u Hrvatskoj.

Vlada Srbije poslednji put je odobrila povećanje cene putarine februara 2008. godine i tom prilikom u tu cenu nije uračunat PDV.

"Pošto je poslovanje Puteva Srbije transparentno, takođe, informišemo javnost da je sav prihod od naplate putarine javni prihod, a putarina je naknada za korišćenje dobra u opštoj upotrebi i to strogo namenski javni prihod, a ne prihod Puteva Srbije", kažu u tom preduzeću.

Taj prihod kompletno ide u budžet i koristi se za isključivo za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda, za šta su sredstva, inače, nedovoljna.

"To je javni prihod, a ne komercijalni prihod, sav odlazi u budžet i samim tim po zakonu ne podleže PDV-u", ističu u Putevima Srbije.

Putevi Srbije naplaćuje putarinu na svega 600 kilometara autoputeva, a imaju obavezu da održavaju državne puteve prvog i drugog reda u ukupnoj dužini od čak 16.000 kilometara.

Putevi Srbije angažuje preduzeća za puteve na poslovima održavanja puteva, koja ispostavljaju račune Putevima Srbije, obračunavaju i PDV, pa Putevi Srbije po tom osnovu i plaćaju PDV, navedeno je u saopštenju.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još