Pusić:Založićemo se za datum Srbiji

U saopštenju preš službe predsednika Republike, navedeno je da je predsednik Nikolić tokom sastanka sa Pusićevom istakao da dve zemlje što pre treba da reše sva otvorena pitanja i otpočnu saradnju u oblasti privrede.

Naši odnosi su opterećeni prošlošću, ali to ne znači da ne treba kroz saradnju da gradimo bolju budućnost“ podvukao je predsednik Srbije.

Evroentuzijazam u Hrvatskoj danas sigurno nije tako snažan kao pre deset godina, ali i nema više iluzija da će ulaskom u Evropsku uniju sve odjednom krenuti na bolje, rekao je Nikolić.

Što se tiče dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora, Srbija je ispunila sve uslove koji su pred nju postavljeni i nema razloga da bude dva koraka na tom putu iza Hrvatske.

Evropa neće čekati dok se mi svađamo“, rekao je predsednik Srbije i dodao da postoje brojne mogućnosti saradnje, naročito u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike.

Na nama je da omogućimo da naši narodi bolje žive“ zaključio je predsednik Nikolić i pri tome zatražio da Hrvatska što pre reši pitanje imovine i da se Srbima u Hrvatskoj obezbede sva Ustavom zagarantovana prava.

Ministarka Pusić je rekla da će se Hrvatska na zasedanju Evropskog Saveta 28. juna u Briselu založiti da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora.

Za građane je veoma važna poruka iz Brisela, ona mora da bude ohrabrujuća i pored visokih zahteva, podvukla je ministarka Pusić.

Što se tiče ekonomske saradnje ministarka spoljnih poslova je istakla da nas geografija određuje i da smo upućeni jedni na druge. Hrvatskoj nije u interesu da radi protiv suseda“ rekla je Pusić .

Ona je dodala da je privredna saradnja dve zemlje veoma važna, kako bi se moglo konkurentno istupati na trećim tržištima.

Što se tiče političkog dijaloga, Hrvatska je otvorena za saradnju i rešavanje svih otvorenih pitanja, istakla je ona.

Ministarka Pusić nalazi se u jednodnevnoj poseti Beogradu gde će se tokom dana sresti i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, ministrom inostranih poslova Ivanom Mrkićem.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još