Bačević: Rusi prihvatili južni krak "Južnog toka"

Bačević, koji je u višednevnoj poseti Rusiji, rekao je da je od borda direktora Gasproma dobio uveravanja da Srbija ne treba da brine o troškovima izgradnje "Južnog toka" kroz našu zemlju, jer je uglavnom dogovoreno na koji način Rusija može da pomogne Srbiji da se dodatno ne zadužuje, iako to još nije potpisano.

Ruska strana je još jednom potvrdila da je spremna da u celosti finansira "Južni tok" kroz Srbiju, a da srpska strana sve troškove, u obimu od 49 procenata projekta, kasnije otplaćuje iz tranzitnih taksi, kad gasovod počne da radi, precizirao je Bačević.


"To je za nas veoma prihvatljivo i potvrdili smo spremnost za takav oblik saradnje",
rekao je ministar, posle sastanka sa bordom direktora Gasproma sa Aleksejom Milerom na čelu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici NIS-a i Srbijagasa.

Prema rečima Bačevića, postavilo se i pitanje realizacije "Južnog toka", odnosno da li u Srbiji postoji razlog za brigu kad je u pitanju realizacija tog projekta i da li se, ako se uopšte, u Srbiji kasni sa tim projektom.

On je istakao da je na sastanku iskazano uverenje obe strane da je "Južni tok" za Srbiju, ali i za Rusiju veoma važan projekat.

Kada je reč o izgradnji južnog kraka "Južnog toka", sa odvojcima od sadašnje projektovane trase, od Paraćina ka Kosovu i Metohiji, Makedoniji i Crnoj Gori, Bačević je rekao da se ruska strana potpuno složila sa tim srpskim predlogom.


"Rusi su potpuno svesni značaja tog projekata i koliko to usložnjava ceo posao i postavili su pitanje da li je nadležno srpsko ministarstvo spremno da do kraja ove godine uradi prostorne planove posebne namene za južni krak 'Južnog toka', da bi se, uporedo sa početkom izgradnje gasovoda kroz Srbiju, krajem godine zaokružila finansijska konstrukcija za ceo projekat",
dodao je Bačević.

Rusi su, kako je rekao, izrazili spremnost da razgovaraju sa makedonskom i crnogorskom vladom o tome.

Preliminarni razgovori sa rukovodstvom Makedonije takođe potvrđuju njihovu zainteresovanost, rekao je Bačević i najavio da će za 15-ak dana i on lično razgovaratio o tom predlogu sa predstavnicima makedonske vlade.

Ministar je naglasio da je na Srbiji da izradi prostorne planove za južni krak "Južnog toka", a potom bi i Makedonija i Crna Gora uradile takve planove za svoje deonice gasovoda.

Bačević je preneo da se na sastanku sa rukovodstvom Gasproma razgovaralo i o dugovanju Srbijagasa NIS-u, koje iznosi oko 200 miliona dinara, i da je dogovoreno da srpska Vlada i Srbijagas reše taj problem.

Srpski ministar, koji je prisustvovao Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, jednom od najvećih u svetu, u čijem radu je učestvovalo 5.000 vodećih političara, ekonomista i biznismena iz celog sveta, sastao se i sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

"Sa ruskim ministrom energetike sam razgovarao o još nekim zajedničkim energetskim projektima koji bi mogli biti realizovani u Srbiji, i koji bi doprineli ekonomskom oporavku naše zemlje", kazao je Bačević.

Neki od tih projekta, kako je rekao, tiču se ruske zainteresovanosti za uljne škriljce u Aleksincu, dobijanje određenih prava za istraživanje nafte i gasa u Srbiji, ali i ulaganja u rudnike uglja i izgradnju termoelektrana, što bi Srbiji omogućilo da postane jedan od najvećih izvoznika struje u regionu.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još