Policija u Ministarstvu prosvete: Traže se odgovorni za matura-skandal, uskoro ispituju ministra Obradovića

Inspektori MUP juče su upali u zgradu Ministarstva prosvete kako bi nadležne ispitali o procesu štampanja i distribucije testova za polaganje male mature, saznaje "Kurir". Naime, policija Grada Beograda juče je otišla u zgradu Ministarstva kako bi što pre otkrila ko je kriv za to što su testovi iz matematike za malu maturu procurili u javnost.

- Više inspektora je bilo juče u zgradi Ministarstva prosvete i tamo su ispitali nekoliko ljudi. S njima su razgovarali i raspitivali se o celoj proceduri male mature. Interesovali su se od koga kreću testovi i u čijim rukama završavaju. Sve su detaljno saslušali i napravili zapisnik - kaže dobro obavešten "Kurirov" izvor.

On dodaje da niko u Ministarstvu nije očekivao da će se inspektori zaista pojaviti.

- Svi su bili nervozni jer su inspektori nenajavljeni upali u zgradu - kaže naš izvor.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da policija sprovodi istragu po prijavi koju je dostavilo Ministarstvo prosvete.

- Još se ne zna ko je odgovoran za to što su se testovi našli u javnosti dan pre ispita, ali provere su u toku - kaže Veljović.

Kontaktirali smo sa Ministarstvom prosvete i pitali da li je možda ministar Obradović bio na razgovoru s policijskim inspektorima.

- Ne, ministar nije saslušavan - rekli su nam u Ministarstvu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) uputila je juče zahtev za poništavanje male mature i smenu Žarka Obradovića, uz istragu kako su rezultati testa iz matematike dospeli u javnost pre ispita. Oni su takođe izjavili da je ministar već duže vreme volonter u Ministarstvu.

Milan Jevtić, potpredsednik USPRS, rekao je da Obradović ili neće, ili ne zna da radi svoj posao.

- Kad bi policija utvrdila da je ministar kriv, on bi trebalo da ide u zatvor - kaže Jevtić.

Prema preliminarnim rezultatima koje su Ministarstvu prosvete dostavili predstavnici okružnih komisija, prosečan broj bodova je manji nego prošle godine.

- Iz srpskog je ove godine prosečan broj bodova 10,79, a iz matematike 9,98 - kažu u Ministarstvu.

Podsetimo, prošlogodišnji prosečan broj bodova iz srpskog bio je 13,27, a iz matematike 10,44.

Izvor: Kurir

Pogledajte još