Fima: Promet porastao, indeksi pali

BEOGRAD, 31. maja 2009. (Beta) - Poslednju nedelju maja na Beogradskoj berzi obeležili su rast ukupnog prometa i negativna promena berzanskih indeksa.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, izgubio je na nedeljnom nivou 1,88 odsto, dok je opšti indeks Blexline bio u minusu procenat i po.

Ukupan promet u sedmici između 25. i 29. maja dostigao je 717,2 miliona dinara i bio je gotovo dvostruko veći nego nedelju dana ranije, istakla je šef odeljenja za poslove korporativnog agenta i agenta emisije Fime internešenel (International) Tijana Cvetković.

Učešće akcija u ukupnom prometu bilo je 44 odsto dok je ostatak pripao obveznicama. Najtrgovanija serija obveznica stare devizne štedenje bila je A2010 sa 314,6 miliona dinara prometa.

Strani investitori su u prethodnoj nedelji bili više zastupljeni na strani kupovine i njihovo učešće u ukupnom nedeljnom prometu kretalo se oko 40 odsto, navela je Cvetković. Lider u kategoriji najtrgovanijih akcija ponovo je bila AIK banka sa realizovanih 75,7 miliona dinara i 33.015 akcija koje su promenile vlasnika.

Pogledajte još