Hrvatska: Presečen lanac šverca kokaina

Kako je MUP saopštio na svom vebsajtu, droga je u martu stigla u Evropu, a dvojica kurira, čeških državljana, uhvaćeni su u Austriji nakon sletanja sa 2,6 kilograma tečnog kokaina visoke čistoće.

Tri osobe uhapšene su na Istri u Hrvatskoj, i one se terete za udruživanje u zločinačku organizaciju i šverc droge. Uhapšeni se nalaze u splitskom zatvoru i brane se ćutanjem.

Ova policijska operacija je druga faza uspešnog kriminalističkog istraživanja koje je započelo još u drugoj polovini 2011. godine, a završeno u maju ove godine koordiniranom akcijom hapšenja na području BiH, Hrvatske, Holandije, Srbije i Crne Gore.

Ta su hapšenja rezultirala zaplenom osam kilograma kokaina u Holandiji, kad su uhapšeni jedan Hrvat i jedan Mađar.

U akciji zaplene kokaina u tečnom stanju, hrvatska policija je sarađivala je s policijama Srbije, Argentine i američkom agencijom za borbu protiv droga DEA, saopštava MUP i ističe da je u obe faze akcije uhapšeno ukupno 13 pripadnika kriminalne grupe i zaplenjeno skoro 11 kilograma kokaina.

Najveća vrednost akcije, prema navodima hrvatske policije, upravo je potvrda izuzetne međunarodne saradnje hrvatske policije s kolegama iz Češke, Španije, Argentine, BiH, Srbije, Crne Gore, Holandije, Austrije i američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

Izvor: b92

Pogledajte još