Snouden stigao u Moskvu u pratnji Vikiliksovih savetnika

0

Bivši službenik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden, protiv koga je američko pravosuđe podiglo optužnicu za špijunažu, napustio je jutros Hongkong, potvrdile su vlasti u tom gradu. On je stigao u Moskvu avionom kompanije Aeroflot iz Hongkonga, pošto su vlasti u tom gradu saopštile da od SAD nisu dobile informacije na osnovu kojih bi mogle da izdaju nalog za njegovo hapšenje.

Let broj SU213 iz Hong Konga, na kome se nalazi Snouden sleteo je u Moskvu, objavila je agencija AFP. Konačno odredište Snoudena nije potvrđeno, ali prema nekim informacijama on će otputovati za Karakas preko Havane, navodi francuska agencija, ali se dodaje i da se bivši službenik NSA možda uputio na Island ili u Ekvador.

Snouden je Hong Kong napustio u pratnji „diplomata“ i Vikiliksovih pravnih
savetnika, objavio je sajt Vikiliks.

„On je na putu ka jednoj demokratskoj zemlji, kako bi tamo našao utočiste, u pratnji diplomata i Vikiliksovih pravnih savetnika“,
navodi se na sajtu, čiji je osnivač Džulijan Asnaž.

Na sajtu se dodaje i da je Snouden od grupe Vikiliks zatražio pravnu pomoć, kako bi njegova bezbednost bila osigurana.

Bivši španski sudija i advokat Džulijana Asanža, Baltasar Garson je izjavio da je spreman da brani Snoudena.

„Pravna služba Vikiliksa i ja želimo da zaštitimo Snoudena i njegova prava“, rekao je Garson.

On je dodao da je ono što je učinjeno Asanžu i Snoudenu, koji su „u javnom interesu“ obelodanili određene informacije, predstavlja napad na narod.

Ruske vlasti ništa ne znaju o dolasku u Moskvu bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvarda Snoudena, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

„O tome ništa ne znam. Za to čujem prvi put – rekao je Peskov. Snouden nije podneo nikakav zahtev za politički azil u Rusiji“, izjavio je agenciji Itar-Tas diplomatski izvor u Moskvi.

„Prošle sedmice i do kraja petka, od Snoudena nije stigla nikakva molba“, rekao je sagovornik ruske državne agencije.

Agencija ističe da odsustvo zahteva za dobijanje političkog utočišta u Rusiji može da posluži kao potvrda da Moskva nije konačna destinacija Snoudena i da se on „iz glavnog grada Rusije može uputiti na Island ili u Ekvador“.

Rojters je preneo da u Kremlju ne znaju gde se nalazi Snouden.

Na pitanje da li je Snouden na putu za Moskvu i da li je tražio azil, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ne zna, a Ministarstvo inostranih poslova odbilo je da odmah da komentar, navodi britanska agencija.

Agencija je prenela i tvrdnju sajta „Vikiliks“ da je pomogao Snoudenu u dobijanju „političkog azila u jednoj demokratskoj zemlji, oko putnih dokumenata i sigurnog napuštanja Hongkonga“.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.