Jedan mrtav, dvoje ranjenih u pucnjavi tokom izbora u Albaniji

Portparol policije Tefik Sulejmani izjavio je da je kandidat vladajuće Demokratske partije Mhil Fufi ranjen u incidentu blizu jednog biračkog mesta u Laču, 40 kilometara severno od Tirane.

U sukobu je ranjen i njegov rođak Kastriot Fufi, a ubijen je Đon Đoni, za koga je lider opozicione partije Socijalistički pokret za integraciju Iljir Meta potvrdio da je njihov pristalica.

"Nije za sada jasno ko je učestvovao u pucnjavi, koja je počela posle rasprave",
rekao je Sulejmani.

Portparolka Demokratske partije Laura Vorpsi izjavila je da je Mhil Fufi pokušao da otera neke pristalice opozicije koji su hteli da podmite birače i da su oni odgovorili pucnjavom.

(old_image)

Dok Beriša nije želeo da komentariše današnji incident bez potpunijih informacija, Edi Rama iz glavne opozicione Socijalističke partije optužio je "određene delove policije" da sarađuju s kriminalcima i istakao da je učešće na izborima najbolji odgovor.

"Varvarski je to što su na dan izbora, u sred Evrope, čoveka ubili kriminalci koje podržava policija", rekao je Rama.

Meta, čija partija podržava Raminu stranku, takođe je za incident okrivio policiju i "kriminalne elemente" vladajućih demokrata.

U još jednom incidentu na biračkom mestu, novinaru navodno nije dozvoljeno da uđe u biralište, a jedan kamerman je prebijen, a njegova kamera polomljena.

Presednik Albanije Bujar Nišani pozvao je građane na mir i jedinstvo, a ambasador EU u Tirani Etore Sekui izrazio je jasan i čvrt stav da je neodobravanje nasilja među međunarodnim i evropskim izbornim standardima.

(old_image)

Današnji izbori se smatraju testom sposobnosti Albanije da održi pravedne i bezbedne izbore i važnim korakom u nastojanju zemlje da postane članica EU.

Predizborna kampanja je protekla relativno mirno, za razliku od prethodnih u kojima je bilo nasilja. Registrovano je 3,3 miliona glasača koji biraju 140 poslanika.

Izvor: beta

Pogledajte još