Šta čitati preko leta: Literatura za plažu

Šta jednu “sasvim običnu” knjigu čini idealnom za letnje dane? Da li to zaista mora biti priča koje ne opterećuje i koje će da se topi u našim mislima poput leda u osvežavajućem napitku? Da li je neohodan dobar marketing da biste plažu osim šarenih suncobrana preplavile i pojedine knjige? Ili je dvoljno ono osnovno – kvalitetno štivo i preporuka prijatelja?

Na listi časopisa “Time” našla su se prilično šarenolika izdanja, za koje uredništvo časopisa tvrdi da su se izvdojila tokom proteklih nekoliko decenija.

Tako je svoje mesto, sasvim zasluženo, dobio prvi roman Umberta Eka “Ime ruže”. Delo čija je radnja dostojna najboljih krimi romana, izdvaja se i mudrim opažanjima Eka i briljantnim rukopisom, zbog čega bar jedan primeram “Imena ruže” treba da se nađe na svakoj plaži.

Za one koji su skloni romansama, dobra preporuka mogla bi da bude “Ljubavna priča” Erika Segala. Knjiga je sedamdesetih godina osvojila bestseler liste i na vrhu ostala četrdesetak sedmica. Tome je doprineo i film sa Rajanom O’ Nilom i Eli MekGrou, koji je u bioskope stigao za nepunih godinu dana. Uspehu je delimično doprineo i reklamni slogan “Voleti nekog znači da nikada ne morate da kažete da vam je žao” u kom su se pronašle mnoge zaljubljene duše.

Na listi su se našli i “klasici za letnju vrelinu” s početka devedesetih kao što su “Dosije Pelikan” Džona Grišama ili “Američki psiho” Breta Istona Elisa.

Tu je i “Krpar, krojač, soldat, špijun” Džona Le Karea, koji je publiku osvojio još sredinom sedamdesetih, da bi veliku pažnju dobio i nedavnom filmskom ekranizacijom sa Gerijem Oldmanom.

Na listi se našao i nezibežni “Da Vinčijev kod” Dena Brauna, dok je iz serijala o Hariju Poteru izdvojena četvrta knjiga “Hari Poter i vatreni pehar” Dž. K. Rouling.

Svoje mesto dobilo je i delo “Devojčica koja se igrala vatrom”, drugi deo popularne trilogije “Milenijum” Stiga Lašona, ali i prošlogodišnja književna senzacija “Gone Girl” Džilijan Flin, koja će uskoro biti prevedena i na srpski jezik.

Koje knjige vi volite da čitate tokom vrelih letnjih dana i sparnih, dugih noći, na plaži, pored bazena, bežeći od letnjih pljuskova ili gradske vreve? Da li se radije vraćate klasicima ili otkrivate nove naslove? Ostavite nam u komentarima vaše preporuke za omiljeno “letnje štivo”.

Izvor: B92 / Time

Pogledajte još