Kako da postanemo pametniji

Stručnjaci kažu da nas razne situacije mogu opametiti, naravno putem iskustava koja na taj način stičemo. U matematiku povećanja inteligencije ovim putem ulaze i motivacija i pažnja, količina sna i stresa i još nekoliko faktora, prenosi metro portal.

Uverenja takođe igraju ulogu u unapređenju inteligencije, jer u slučaju da čvrsto verujemo da su sposobnosti date i ne mogu se unaprediti, brzo ćemo doći do svojih ograničenja i tu je kraj. Oni koji veruju da se mogu poboljšati i rade na tome, najčešće i uspevaju.

Sve u čemu smo stručni čini nas pametnijima, no do stručnosti u određenoj oblasti dolazi se teškim radom. Naučnici su, naime, izračunali da je potrebno uložiti 10.000 sati za to.

Princip obrade infomacija u mozgu sprečava nas da pažnju usmeravamo na dve stvari u isto vreme i zato vežbanje fokusa na jednu stvar pomaže razvoju sposobnosti našeg mozga.

Emocije takođe imaju svoju ulogu, jer nam pozitivno raspoloženje omogućava kreativnije razmišljanje u širim okvirima, dok nervoza oduzima kapacitete mozga koji su potrebni za rešavanje problema, pa zato i grešimo kad smo nervozni.

Sve što omogućava da naše telo funkcioniše što kvalitetnije dobro je i za mozak, pa se treba pravilno hraniti, spavati dovoljno i redovito vežbati.

Izvor: metro-portal/Novi magazin

Pogledajte još