Pogledajte: Diznijevi propagandni crtaći za vreme Drugog svetskog rata (VIDEO)

Dizni je 1942. godine napravio crtani "Firerovo lice", anti-nacistički propagandni film koji je pozivao na podršku ratu, a te godine godine je osvojio i Oskara za najbolji kratki animirani film.

Iste godine je izašao i film "Paja odlazi u vojsku" u kome se nespretni patak dobrovoljno prijavljuje za služenje vojnog roka. Uprkos rigoroznim testovima i ravnim tabanima, Paja Patak uspeva da ispuni svoj san i priključi se vojsci SAD-a.

Godinu dana kasnije se iz Diznijevog studija pojavio "Duh '43" u kome je Paja Patak pomagao Amerikancima da shvate zašto moraju da plate porez i kako njihove pare pomažu borbu protiv neprijatelja.

Sada kada je Paja Patak već primljen u vojsku došlo je vreme da malo zbija šale sa svojim vodnikom Pitom. Pri povratku iz noćnog provoda Paja mora nečujno da se ušunja u svoj krevet i tu počinju dobre stare Diznijeve peripetije.

Godinu dana kasnije Paja Patak se već nalazi u elitnim komando jedinicama i spreman je na najteže izazove. Kao i uvek, Paja izgleda da ima više sreće nego znanja, a vi pogledajte kako su ga namučili nezgodni Japanci.

Izvor: blic

Pogledajte još