EU raspravlja o datumu: Decembar, januar ili čak oktobar

Dve članice EU su za "oštar stav" Unije kad je u pitanju sprovođenje sporazuma Beograd-Priština, o čemu je ministre izvestila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Savet ministara EU sutra treba da usvoji zaključke za Evropski savet koji donosi konačnu odluku. U nacrtu zaključaka se "preporučuje pokretanje pregovora" sa Srbijom o članstvu, kao i zaključenje sporazuma o pridruživanju s Kosovom.

Šefica italijanske dipolatije Ema Bonino, koja je ranije napustila zasedanje, rekla je novinarima da Italija traži da se odmah utvrdi datum pregovora sa Srbijom, bez obzira bilo to na jesen ili krajem godine, ali je naglasila da to mora biti konačno i da se ne može ponovo razmatrati to pitanje kasnije na jesen.

Prema izvorima zasedanja, dve zemlje EU koje ne priznaju Kosovo imaju ograde prema sporazumu s Kosovom, a jedna od njih, Španija, stavila je do znanja da taj sporazum može potpisati Evropska unija, a da Madrid to neće učiniti jer ne priznaje nezavisnost Kosova.

Španski zvaničnici su predočili da sporazum s Kosovom mora biti "sui generis", jedinstven i da se takav sporazum ne može ponovo sklapati s nekom trećom stranom.

Nemački izvori su precizirali da je stav nemačkog parlamenta neophodan za stav kako ministra Gida Vestervelea, tako i kancelarke Angele Merkel, koja zajedno s ostalim šefovima država ili vlada EU treba da usvoji konačnu odluku o početku pregovora sa Srbijom i Kosovom.

Moguće je da sutra Vestervele prihvati zaključke Saveta ministara uz napomenu da će konačan stav Berlina biti određen zavisno i od zaključka Bundestaga. Vestervele je rkeao da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata.

"Vidimo da Srbija i Kosovo zaista pokušavaju da sprovedu ono što je odlučeno na političkom nivou i želeo bih da to otvoreno priznam"
, istakao je on.

Izvor: beta

Pogledajte još