Niš: Hapšenja zbog malverzacija pri nabavci magnetne rezonance

Policijska uprava u Nišu saopštila je da su osim Dimića, uhapšeni načelnici pravne službe i odeljenja radiologije Instituta Vladan Miletić (44) i Dragan Menković (57).

Policija sumnja da je Dimić 9. jula 2010. doneo Odluku o nabavci nove magnetne rezonance po principu zamene staro za novo uz doplatu, što je u suprotnosti sa zakonima Srbije. On je potom zaključio Ugovor o javnoj nabavci nove magnetne rezonance i prodaji stare.

Staru magnetnu rezonancu osumnjičeni Dimić je prodao preduzeću DOO "Esamed" iz Novog Sada bez izvršene procene i sprovedene javne licitacije za iznos od milion dinara, iako je njena knjigovodstvena vrednost na dan prodaje iznosila 14,45 milion dinara, te na taj način naneo štetu Institutu u iznosu od oko 13,45 milion dinara.

Policija je navela da je preduzeće DOO "Esamed" magnetnu rezonancu prodalo osumnjičenom Draganu Menkoviću, koji je osnovao specijalističku ordinaciju "Artro medik" u Nišu.

Osumnjičeni Vladan Miletić, Dragan Menković i Aleksandra S. kao članovi Komisije sačinili su dva Zapisnika o otvaranju ponuda sa različitim cenama nove i stare magnetne rezonance.

U prvom Zapisniku vrednost nove magnetne rezonance je 25 miliona dinara, a stare osam miliona, dok je u drugom cena nove 18 miliona, a stare milion dinara. Na osnovu drugog zapisnika zaključen je Ugovor o javnoj nabavci, dok je prvi uništen.

Protiv Aleksandre S. je podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivična dela zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Beta

Pogledajte još