Vlada Srbije izglasala rebalans budžeta

0

Vlada Srbije utvrdila je Predlog rebalansa državnog budžeta za 2013. godinu kojim će budžetski deficit biti povećan na 178,3 milijarde dinara, ali ograničen na 4,7 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP).

Jednoglasno usvojen predloženi rebalans deo je sveobuhvatnih ekonomskih reformi koje će se simultano sprovoditi, a koje podrazumevaju stabilizaciju državnog budžeta, reformu javnog sektora i unapređenje poslovne klime.

Rebalans budžeta predviđa uštede od oko 36 milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Originalnim budžetom za 2013. godinu bio je predviđen deficit konsolidovanog budžeta od 3,6 odsto BDP, odnosno 132,3 milijarde dinara.

Na današnjoj sednici utvrđene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu čime će, kako kaže Vlada, biti stvoren osnov za dodatne uštede i bolju kontrolu trošenja novca kroz uvođenje centralnog registra zaposlenih u javnom sektoru.

Vlada Srbije je danas utvrdila i Akcioni plan za okončanje restrukturiranja bivših društvenih preduzeća.

Tim planom predviđeno je da se u narednih godinu dana nađe rešenje za 179 preduzeća koja su već više od 10 godina u restrukturiranju, a koja su, po procenama Svetske banke, trošak za državu od 750 miliona evra godišnje.

Na sednici je utvrđen i Nacrt zakona o preuzimanju obaveza Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ prema putarskim preduzećima. Te obaveze će se pretvoriti u javni dug u iznosu od 1,3 milijardi dinara.

Usvojeni predlozi rebalansa budžeta i zakona biće odmah upućeni Skupštini Srbije, navela je Vlada.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.