Mekdonalds odustaje od halal jela

Kompanija će ukloniti iz menija sendvič sa piletinom i komadiće pilećeg filea, koji su nuđeni kao pripremljeni u skladu sa islamskim propisima. Svoju odluku korporacija je objasnila željom da se fokusira na osnovni nacionalni meni, preneo je sajt Lenta.ru.

Mekdonalds je u aprilu isplatio 700.000 dolara članovima muslimanske zajednice u Detroitu, koji su optužili kompaniju da prodaje običnu hranu pod vidom dozvoljenih muslimanskih jela.

Jedan od korisnika je izjavio da je od izvora iz Mekdonaldsa saznao da osoblje koristi uobičajene sastojke i kada pravi halal hranu.

U skladu sa zahtevima, novac koji je isplatila kompanije trebalo je da se dodeli svim oštećenima, odnosno kupcima halal hrane u Mekdonaldsu.

Međutim od 700.000 dolara, 450.000 su podelili između sebe muslimanski centar za lečenje Huda klinik, Arapski narodni muzej Detroita i tužilac. Ostatak novca otišao je za naknadu advokatima.

Halal hrana je nuđena u dva objekta lanca Mekdonalds, oba u gradu Dirborn, u državi Mičigen. Pored Arapskog narodnog muzeja, u tom gradu se nalazi i Američki islamski centar - najveća džamija u Severnoj Americi.

Prema šerijatu, halal hrana mora da ispuni zahteve o poreklu i načinu pripreme. Konkretno, meso mora da bude očišćeno od krvi, a životinje moraju biti zaklane na poseban način.

Izvor: b92

Pogledajte još